BiH

susret u sarajevu

Turković i Brammertz o kontinuiranom negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca

07/04/2022

Teme razgovora su bile saradnja domaćih institucija s Tužilačkim mehanizmom u procesuiranju ratnih zločina u BiH, regionalna pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina, te problem kontinuiranog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u BiH i regiji

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas u Sarajevu sa glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Sergom Brammertzom, koji u okviru pripreme redovnog izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija boravi u posjeti BiH.

Teme razgovora su bile saradnja domaćih institucija s Tužilačkim mehanizmom u procesuiranju ratnih zločina u BiH, regionalna pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina, te problem kontinuiranog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u BiH i regiji.

Ministrica Turković je tokom sastanka istaknula značaj efikasne provedbe Revidirane državne strategija za rad na predmetima ratnih zločina u svim njenim aspektima i donošenja Odluke o registraciji presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haaga u pravni sistem BiH.

Na sastanku je razgovarano i o slučajevima bh. državljana Osmana Osmanovića i Huseina Mujanovića za koje je BiH tražila od Srbije da se ustupe bh. pravosuđu, u skladu s potpisanim protokolom.

Glavni tužilac Brammertz je naglasio potrebu jačanja regionalne saradnje u oblasti pravosudnog sistema i istaknuo dobru saradnju tužiteljstva MRMKS s tužilaštvima u BiH i regiji, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.