Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šefica bh. diplomatije

Turković pisala EU zvaničnicima nakon Orbanovih izjava: “Je li se evropska politika promijenila?”

Maas meets counterpart from Bosnia and Herzegovina
09 March 2021, Berlin: Bisera Turkovic, Foreign Minister of Bosnia and Herzegovina, speaks during a press conference at the Federal Foreign Office after a meeting with the Foreign Minister. Photo: Kay Nietfeld/dpa Pool/dpa /DPA/PIXSELL

“Nijedan od 14 prioriteta i nijedan od temeljnih evropskih kriterija, principa i dostignuća Evropske unije ne pokriva niti tretira pitanje vjerske pripadnosti bilo koga, pa ni građana Bosne i Hercegovine“, napisala je Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković je u petak 24. decembra uputila zvaničnicima Evropske unije (EU) pismo u vezi sa izjavom mađarskog premijera Viktora Orbana od 21. decembra u kojoj je on naveo “zabrinutost za integraciju zemlje (BiH) s dva miliona muslimana”.

“Izjava premijera Orbana na konferenciji uvodi pitanje vjerske pripadnosti dijela stanovništva Bosne i Hercegovine, kao izazov ili problem u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ovo je izazvalo veliku zabrinutost i strah među građanima Bosne i Hercegovine”, napisala je Turković.

Pismo je uputila visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michaelu, ministru vanjskih poslova Mađarske Peteru Szijjartu i šefu francuske diplomatije Yvesu Le Drienu.

Turković je navela kako je još 15. februara 2016. godine Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Napomenula je kako je Vijeće Evropske unije 10. decembra 2019. godine usvojilo zaključke o mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji u kojima je Komisija identificirala 14 ključnih prioriteta koje BiH mora postići za otvaranje pristupnih pregovora s EU.

“Nijedan od tih 14 prioriteta i nijedan od temeljnih evropskih kriterija, principa i dostignuća Evropske unije ne pokriva niti tretira pitanje vjerske pripadnosti bilo koga, pa ni građana Bosne i Hercegovine“, napisala je Turković.

Navela je i kako ‘političke pozicije iza ovakvih izjava prijete da naruše ne samo snagu i ulogu Evropske unije u Bosni i Hercegovini’, već i ideju Evrope kao ‘progresivnog, demokratskog i otvorenog okruženja koje poštuje ljudska prava, humanost i vrijednosti svih’.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputila je i pitanje zvaničnicima Evropske unije, a odnosi se na to da li je ‘došlo do promjene evropske politike i politike proširenja u pravcu onoga što premijer Orban govori?’, te je zatražila da ukoliko se ‘sada u procesu evropskih integracija uzima u obzir vjerska raznolikost’, da se to ‘otvoreno, transparentno i zvanično’ saopšti.

“Bosna i Hercegovina je stoljećima postojala kao multietnička i multikonfesionalna država i važno je da se svaka promjena politike Evropske unije po ovom pitanju upoznaje s građanima Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja koje su u procesu integracije. Također, želimo naglasiti da je u jednom dijelu svog obraćanja premijer Orban u pravu: Bosna i Hercegovina je ključ stabilnosti na Balkanu”, istakla je.

Mađarski premijer Viktor Orban je održao konferenciju za novinare 21. decembra u kojoj je, između ostalog, kako to na društvenim mrežama prenosi predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, izjavio da je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”.