BiH

ministrica vanjskih poslova

Turković razgovarala s Vranjom: Neophodna puna saradnja tužilaštava BiH i Srbije

20/10/2021
Foto: MVPBiH

Istakla sam kako je odluka o njegovom puštanju na slobodu važan korak u pozitivnom smjeru, ali da je neophodna puna saradnja tužilaštava BiH i Srbije, poručila je Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas sa Edinom Vranjom, koji je prije dva dana pušten iz pritvora u Srbiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je na društvenim mrežama objavila Turković, s Vranjom je razgovarala o procesu koji je protiv njega vođen u Srbiji, gdje je proveo više od mjesec dana u pritvoru.

“Istakla sam kako je odluka o njegovom puštanju na slobodu važan korak u pozitivnom smjeru, ali da je neophodna puna saradnja tužilaštava BiH i Srbije i jednak tretman bh. državljanina Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića protiv kojih se i dalje vode procesi”, navela je Turković i zaključila:

“Očekujemo da Srbija i ta dva predmeta ustupi bh. pravosuđu”.

Edin Vranj, državljanin Bosne i Hercegovine koji je uhapšen 12. septembra u Srbiji pod optužbama za ratni zločin, pušten je iz pritvora u ponedjeljak 18. oktobra.

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine 15. oktobra najavilo je podnošenje prijedloga Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da predmet protiv osumnjičenog Edina Vranja bude ustupljen pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.