Baku

Turković razgovarala sa Aliyevim, podrška Azerbejdžana Bosni i Hercegovini

211223_tukovic_bakuu

Ministrica Turković je predsjednika Aliyeva informisala o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, blokadi rada državnih institucija, te prijetnji miru i stabilnosti BiH i regiona, nakon započetih jednostranih procesa od dijela političkih predstavnika bh. entiteta RS

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je danas u Bakuu s predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim o važnosti unapređenja saradnje između dviju zemalja, trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Azerbejdžanu, ali i odnosima u svijetu.

Ministrica Turković je predsjednika Aliyeva informisala o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, blokadi rada državnih institucija, te prijetnji miru i stabilnosti BiH i regiona, nakon započetih jednostranih procesa od dijela političkih predstavnika bh. entiteta RS.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u regiji Nagorno Karabah, u koju Azerbejdžan, nakon oslobađanja, ulaže ogromna sredstva, s ciljem realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

Predsjednik Aliyev je upoznao ministricu Turković da je njegova zemlja započela program obnove i jačanja ekonomije u ovom dijelu Azerbejdžana.

Aliyev je kazao da je podrška BiH teritorijalnom integritetu i suverenitetu Azerbejdžana važan znak partnerstva, saradnje i prijateljstva.

Ponovljena je čvrsta podrška Azerbejdžana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te nastavku napretka BiH.

Predsjednik Aliyev je zahvalio BiH za iskazano opredjeljenje za učešće u reintegraciji Nagorno Karabaha, što bi trebalo rezultirati i konkretnim aktivnostima,saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.