BiH

bukurešt

Turković razgovarala sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom

30/11/2022

Ministri vanjskih poslova država članica NATO su usvojili i zajedničku izjavu u kojoj podsjećaju na značaj regiona Zapadnog Balkana za evropsku sigurnost

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković razgovarala je danas sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom tokom samita NATO u Bukureštu.

Tokom razgovora istakla je važnost prisustva NATO-a u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini te pozitivnu odluku o nastavku misije EUFOR u Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji zapadnog Balkana, posebno u BiH.

Također, naglasila je da je Bosna i Hercegovina poslala Programe reformi, a nakon što su usvojeni u Vijeću ministara BiH te pozdravila politiku otvorenih vrata NATO-a za nove članice.

Ministrica Turković je predvodila delegaciju BiH koja je prisustvovala samitu NATO ministara vanjskih poslova u Bukureštu, a na poziv generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

Ministri vanjskih poslova država članica NATO su usvojili i zajedničku izjavu u kojoj podsjećaju na značaj regiona Zapadnog Balkana za evropsku sigurnost.

NATO jača svoju prilagođenu podršku BiH i izgradnji integriteta i otpornosti, razvoj sposobnosti i održavanje političke nezavisnosti.

Na marginama NATO samita ministrica Turković se sastala i sa Jeppe Kofodom, ministrom vanjskih poslova Danske. Tokom susreta naglašeni su dobri bilateralni odnosi dvije države. Razgovarano je i o kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu na putu ka Evropskoj uniji, koji je izuzetno važan i u kontekstu sigurnosne situacije u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu. Danska je izrazila podršku napretku BiH ka EU i NATO.

Također, delegacija BiH se sastala i sa ministrom vanjskih poslova Gruzije Ilia Darchiashvilijem, te razgovarala o bilateralnim odnosima i političkoj situaciji u široj regiji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.