Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Šamar svim građanima"

Turković s dnevnog reda skinula borbu protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori!

Sarajevo: Bisera Turković i Gent Cakaj održali konferenciju za medije
16.06.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turkovic na konferenciji za medije nakon sastanka s v.d. ministrom za Europu i vanjske poslove Republike Albanije Gentom Cakajem. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Njeno obrazloženje bilo je da je prerano za takvo što, s obzirom da Hrvatska još ništa ne radi

Na sjednici Vijeća ministara Bisera Turković s dnevnog reda je skinula prijedlog kojim je trebao biti formiran ekspertski i pravni tim koji će se baviti problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Ova grupa trebala je biti formirana s ciljem da spriječi ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika.

Njeno obrazloženje bilo je da je prerano za takvo što, s obzirom da Hrvatska još ništa ne radi!?

Inače, na sjednicama Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, istaknuto je da će ekspertski tim činiti eminentni stručnjaci, predstavnici entitetskih ministarstava, opštine Novi Grad i Unsko-sanskog kantona, nadležnih agencija kao i Kluba zelenih. No, ministrica Turković takve je planove odgodila!

Nedugo zatim, stigle su brojne reakcije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izrazio je razočarenje.

“Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković neargumentirano je tražila skidanje te tačke s dnevnog reda”, pojasnio je Košarac.

Izrazio je uvjerenje da takav zahtjev ministrice nema političku pozadinu, a istovremeno je izrazio i nadu da će na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministra to pitanje biti razmatrano i da će biti formiran ekspertski i pravni tim jer je neophodan jedinstven stav da je izgradnja takvog odlagališta za BiH neprihvatljiva.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kazala je da je Turković udarila šamar građanima BiH skidanjem sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara Odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru.

Golić je kazala da je Turković nepromišljenim potezom srušila višegodišnje napore svih institucija i pojedinaca u BiH, da osujete namjere Hrvatske da na samoj granici sa BiH izgradi odlagalište radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada i ugrozi život i zdravlje 250.000 građana.

“Gospođa Turković, kao prvi čovjek bh. diplomatije, morala je znati da skidanjem Odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru krši zaključke Predsjedništva BiH, koji su obavezali sve nosioce javnih funkcija da iskažu protivljenje namjerama Hrvatske i učine sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe da nam se nuklearni otpad skladišti u dvorištu”, poručila je Golić.

Ministrica ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo iznenađena je potezom ministrice vanjskih poslova.

Ministrica Đapo je naglasila da je odlukom o izgradnji odlagališta opasnog nuklearnog otpada na granici s Bosnom i Hercegovinom Republika Hrvatska ugrozila zdravlje oko 250.000 ljudi, kao i okoliš i životnu sredinu u dolini rijeke Une, te široj regiji Krajine.

“Meni kao resornoj federalnoj ministrici okoliša nije jasna odluka ministrice Turković da u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine blokira borbu naše zemlje za zaštitu zdravlja našeg stanovništva i okoliša. Bosna i Hercegovina prema svim međunarodnim aktima, ima pravo da štiti svoja i prava svojih građana. Umjesto što blokira formiranje ekspertnog tima, ministrica Turković bi trebala komunicirati sa svojim kolegom u Hrvatskoj i predložiti mu da s ciljem očuvanja dobrih diplomatskih odnosa Hrvatska ne gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH, nego da odredi drugu lokaciju”, kazala je ministrica Đapo.