Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica vanjskih poslova

Turković: Članstvo BiH u Evropskoj uniji veoma je važno strateško pitanje

Maas meets counterpart from Bosnia and Herzegovina
09 March 2021, Berlin: Bisera Turkovic, Foreign Minister of Bosnia and Herzegovina, speaks during a press conference at the Federal Foreign Office after a meeting with the Foreign Minister. Photo: Kay Nietfeld/dpa Pool/dpa /DPA/PIXSELL

Naglasila je da BiH ima velike ekonomske potencijale u kojoj se većina građana bori da budu produktivni i pouzdan partner Evropskoj uniji, a potpuno su posvećeni očuvanju evropskih vrijednosti

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković kazala je danas da je regionalna saradnja i koordinacija s drugim državama okruženja od ključne važnosti za BiH, a članstvo u Evropskoj uniji veoma je važno strateško pitanje.

Kao jedna od govornica na konferenciji “Bosna i Hercegovina – 30 godina moderne nezavisnosti – izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji” održanoj u online formatu u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu i u saradnji s danskim Helsinškim komitetom za ljudska prava, podvukla je da BiH ima hiljadugodišnju državnost i historiju.

Naglasila je da BiH ima velike ekonomske potencijale u kojoj se većina građana bori da budu produktivni i pouzdan partner Evropskoj uniji, a potpuno su posvećeni očuvanju evropskih vrijednosti.

No postoje manjine koje pokušavaju ugroziti progres BiH i prikazati je kao nefunkcionalnu državu, ali uspkos tim preprekama BiH s drugim zemljama potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a to se desilo za BiH 1999. godine čime su bh. lideri jasno rekli da je budućnost BiH u EU.

– Velika je šteta što danas umjesto da vidimo BiH kako napreduje na putu ka EU suočavamo se s oživljavanjem ekstremizma, slavljenjem osuđenih ratnih zločinaca i sistematskoj distribuciji lažnih vijesti. Ovo ugrožava suštinu demokratije i teško postignutih reformi u posljednjih više od 20 godinama – podvukla je Turković.

Budući da BiH nije integrirana u Evropu uniju, ovakve radnje imaju tendenciju rasta, smatra Turković, a način da se tome odupre je da se prigrli BiH i podrže njene demokratske vrijednosti unutar EU zajednice.

– Svi moramo ustati za liberalnu demokratiju i multinacionalnost. Etnonacionalizam, mržnja i genocid te veličanje ratnih zločinaca nema mjesta u našem društvu, ukoliko želimo biti demokratične zemlje sa jednakim pravima za sve građane – poručila je ministrica vanjskih poslova BiH.

Poštovanje bh. suvereniteta i teritorijalnog integriteta je ključno za budući razvoj i prosperitet cijelog regiona zapadnog Balkana, kazala je Turković, dodajući da za to nisu dovoljne riječi nego su potrebni jasni potezi u tom smjeru.

– Članstvo u EU nije pitanje političke odluke, nego je generacijski politički i društveni izbor napravljen u važnom historijskom trenutku. To je i strategijska potreba zbog centralne pozicije ove regije u evropskoj sigurnosti – zaključila je ministrica Turković koja je pozvala EU da govori jednim glasom i uvede sankcije za one koji imaju namjeru osporiti postignut napredak.

Današnja konferencija ima za cilj da članovima danskog Parlamenta, širokom političkom i naučnom auditoriju u Danskoj, Bosni i Hercegovini i šire, u okolnostima globalnih evropskih i svjetskih političkih previranja, približi trenutne političke odnose u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu.

Organizatori kažu da je u pitanju veoma važna konferencija, posebno u trenutku kada Bosna i Hercegovina prolazi kroz jednu od najvećih političkih izazova u njenoj novijoj historiji, dok ujedno obilježava i 30 godina moderne nezavisnosti.