Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministrica vanjskih poslova

Turković u Rijadu: Saudijska Arabija spremna da pomogne BiH u vezi s vakcinama

20210322_2_47458710_63604030_Web

Tokom dužeg susreta konstatirano je da BiH i Kraljevina Saudijska Arabija imaju snažne veze, ali da postoji značajan prostor za unapređenje, posebno u oblasti ekonomije

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije Bisera Turković i Faisal bin Farhan al-Saud​​​​​​​ razgovarali su danas u Rijadu o odnosima dvije prijateljske zemlje te o borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Turković je upoznala domaćina sa problemima sa kojima se BiH suočava u pogledu međunarodnog mehanizma nabavke vakcina te otežanog pristupa dozama vakcina na svjetskom tržištu. Princ Farhan Al Saud je izrazio spremnost da Kraljevina Saudijska Arabija pomogne u tom pogledu, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tokom dužeg susreta konstatirano je da BiH i Kraljevina Saudijska Arabija imaju snažne veze, ali da postoji značajan prostor za unapređenje, posebno u oblasti ekonomije.

Dogovoren je nastavak razgovora na tehničkom nivou kako bi se olakšala ekonomska saradnja.

Turković je posebno izrazila zahvalnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji na pomoći koju je ova zemlja pružila BiH tokom ratnog i perioda obnove.