Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sremska rača

Turska otvorila 6 fabrika u Srbiji, položen kamen temeljac za autoput Beograd – Sarajevo

vucic – erdogan – dzaferovic – komsic – dodik

Autoput Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Turska, gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača – Bijeljina te Požega – Kotroman, granica Srbije sa BiH

U prisustvu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika, danas je u Sremskoj Rači položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca u blizini granice Srbije i Bosne i Hercegovine prisustvovali su i drugi zvaničnici ovih država, ali i više hiljada građana.

Autoput Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Turska, gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača – Bijeljina te Požega – Kotroman, granica Srbije sa BiH.

Dionica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega – Užice – Kotroman oko 60 kilometara. Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde eura, od čega je oko 220 miliona eura vrijednost dionice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona eura dionica Požega – Kotroman.

Drugi pravac, Požega – Užice – Kotroman, granica Srbije i BiH, dužine oko 60 kilometara, sa koridorom 11 u Srbiji povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se Pojatama poveže sa koridorom 10.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin – Sremska Rača, počeli su krajem augusta ove godine.

Predsjednik Turske Erdogan i srbijanski predsjednik Vučić, pred više hiljada građana ozvaničnili su niz projekata koje su realizovali turski investitori te Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Tako je danas putem video linka upriličeno otvaranje šest fabrika, turskih investicija u Srbiji, te položen kamen temeljac za sedmu.

Upriličeno je i otvaranje Ramske tvrđave čiju je obnovu finansirala TIKA, te obnovljena džamija “Sultan Valide” u Sjenici. Upriličeno je i TIKA-inog projekta obnove zgrade suda u Novom Pazaru. Svečano je obilježen i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin.

Tokom svečane ceremonije otvaranja projekata prikazan je film o turskim investicijama i projektima realizovanim u Srbiji.