Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turski ambasador u BiH: FETO kroz obrazovanje truje učenike

cihad-erginay

Teroristička organizacija FETO truje učenika kroz obrazovanje, izjavio je ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, javlja Anadolu Agency (AA).

On se obratio pred oko 200 gostiju iz BiH i Turske u turskoj ambasadi u Sarajevu na ceremoniji dodjele opreme vrijedne milion dolara koja je iz Turske uručena bh. školama u kojima se izučava turski jezik u okviru projekta “Moj izbor je turski”.

Erginay se u svom obraćanju i govoreći o važnosti obrazovanja, osvrnuo na događaje u Turskoj s posebnim fokusom na 15. juli kada je u toj zemlji izveden pokušaj državnog puča.

“Govorili smo o događajima u Turskoj, o pokušaju državnog puča i terorističkoj organizaciji FETO, njihovim uticajima na obrazovanjima i kako ova oragnizacija putem obrazovanja truje učenike, kako ih koristi, na koji način vrše ispiranje mozgova učenika. Govorili smo o tome kako to nije opasnost samo za Tursku već i za ostale zemlje, samim tim i za BiH. Naglasili smo da Turska ima zadatak da, kao bratska zemlja, ovaj problem riješi i u BiH”, naglasio je Erginay.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je, pored ostalih, i zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem.

On je podsjetio kako su turske vlasti nedavno oformile instituciju Maarif koja će preuzeti škole čije je rukvodstvo bilo teroristička organizacija koja stoji iza pokušaja državnog puča u Turskoj.

Prema njegovim riječima, koliko bude podrške bh. vlasti na svim nivoima, Maarif će preuzeti škole čiji je vlasnik bila teroristička organizacija i u BiH.

“Turska je prošla kroz jedan težak period i ne želimo da naše prijateljske zemlje dožive slično iskustvo. Udruženje Maarif iza kojeg stoji Turska može povećati standarde kada je u pitanju obrazovanje i učiniti mnogo značajnije korake”, rekao je Erdem.