Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo zdk

Tužilac Adis Berbić priznao nepostupanje u 83 predmeta

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona
kantonalno tuzilastvo zdk

Zatraženo razrješenje dužnosti tužioca Adisa Berbića

Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Zenici Adis Berbić priznao je nepostupanje u 83 predmeta zbog čega, pored ostalih otežavajućih okolnosti, kako je rečeno na disciplinskom ročištu, Ured disciplinskog tužioca zahtijeva najstrožiju kaznu – razrješenje dužnosti.

Disciplinska tužiteljica Emira Zulčić je u završnoj riječi kazala da tuženi Berbić iz neopravdanih razloga nije postupao po pravilniku, odluci ili naredbi, niti je izvršavao uputstva nadređenog tužioca.

Zulčić je navela niz primjera Berbićevog propuštanja izvršenja zadataka, dodajući da ih treba gledati u širem kontekstu jer, kako tvrdi, tuženi godinama primjenjuje isti obrazac ponašanja.

“Dio navoda disciplinske tužiteljice donekle tačan”

“Ovo je treći disciplinski postupak protiv tužitelja koji godinama izbjegava rad na predmetima koje dobije. (…) Uporno ne poštuje prava stranaka, svojih kolega koji dobijaju njegove predmete, te sam ugled Tužilaštva. On nije dostojan časne tužilačke dužnosti i zahtijevamo razrješenje dužnosti”, rekla je, između ostalog, Zulčić, prenosi Detektor.

Berbić je u obraćanju Disciplinskoj komisiji kazao da je dio navoda disciplinske tužiteljice donekle tačan, ali da se o drugima može raspravljati.

Priložio medicinsku dokumentaciju

“Petnaest mojih kolega mi se ponudilo da svjedoči”, rekao je Berbić koji je, s ciljem donošenja odgovarajuće sankcije, priložio medicinsku dokumentaciju te zatražio blažu kaznu, a jedna od njih bi bila i premještanje u drugo tužilaštvo.

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća će odluku o sankciji donijeti u zakonom predviđenom roku.