Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

seksualno uznemiravanje

Tužilaštvo bez prijava protiv ljekara, on tvrdi da nije bilo neprimjerenih pregleda

bolnica ginekolog
Foto: Screenshot/Al Jazeera

Nekoliko pacijentica optužuje načelnika Odjela za humanu reprodukciju za neprimjeren način pregleda, navodeći da nikada do tada nisu imale takav ginekološki pregled kod drugih ljekara

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nema zaprimljenih prijava niti provodi bilo kakvu istragu u vezi sa neprimjernim postupcima zeničkog ljekara prof. dr. sc. prim. Ermina Čehića, koji i sam negira tvrdnje da je vršio bilo kakve neprimjerene preglede žena koje su bile u postupku ocjene za uspješnost primjene metode biomedicinski potpomognute oplodnje.

-Uvidom u evidenciju Kantonalnog tužilaštva Zenica utvrđeno je da ovom tužilaštvu, sa današnjim danom, nije podnesena prijava pacijentica Odjela za humanu reprodukciju, menopauzu i estetsku ginekološku endokrinologiju Kantonalne bolnice Zenica protiv dr Ermina Čehića – izjavila je Feni portparolka Kantonalnog tužilaštva Zenica Mirna Poljac, dodajući da se samim tim ne provodi ni istraga protiv spomenutog doktora KBZ-a.

Tvrdnje dr Čehića

Nekoliko pacijentica optužuje načelnika Odjela za humanu reprodukciju za neprimjeren način pregleda, navodeći da nikada do tada nisu imale takav ginekološki pregled kod drugih ljekara. Radi se o pacijenticama koje prolaze postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, a pregledi na koje se žale bili su jedan od uvjeta za dobivanje saglasnosti nadležne komisije koje odobrava finansiranje postupka iz budžeta.

-Na osnovu vašeg upita, odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvog neprimjerenog pregleda ili pristupa kod naših pacijentica. Nijedan ljekar s našeg odjela nikada ne vrši pregled u ordinaciji bez prisustva uposlenica našeg odjela, a koje su to potvrdile i svojim izjavama koje su od njih tražili iz Pravne službe KBZ-a. Primjenjene su isključivo metode pregleda koje su etablirane i dugo primjenjivane u svijetu te se primjenjuju za dijagnozu i prognozu liječenja neplodnosti – naveo je u svom pisanom odgovoru za Fenu dr Čehić, koji je od danas na godišnjem odmoru.

Iz KBZ-a navode da su u evidenciji o “podnesenim prigovorima, primjedbama i pohvalama”, a koje u okviru svojih nadležnosti vodi Služba za organizaciju, standardizaciju i poboljšanje kvaliteta JU KBZ, u junu ove godine imali zaprimljen prigovor “zbog navodnog uskraćivanja potrebnih informacija bitnih za dalji tretman, navodnog neadekvatnog saopštavanja informacija od strane ljekara protiv kojeg je izjavljen prigovor, kao i navodnog nepostupanja po Smjernicama iz te oblasti”.

Komisija za prigovore i direktor KBZ-a dr. Tarik Zulović prigovor su odbili kao neosnovan, a bračnom paru koji je podnio prigovor dostavljena je odluka koja je sadržavala i “pravni lijek”, odnosno obavijest da se u roku od 15 dana na takvu odluku mogu žaliti Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona. Ali, žalba na tu odluku “nije izjavljena” u zakonskom roku.

“Ljekar nikada nije sam s pacijenticom”

Navedeno je i kako su tokom ove godine zaprimili “tri pohvale na rad navedenog odjeljenja”, ali i da od 2010. godine, prema službenim evidencijama, anonimno ili u bilo kojem drugom obliku, “nisu evidentirane bilo kakve pisane pritužbe, prigovori i slično” na rad spomenutog odjeljenja i prof. Čehića.

Medicinska sestra Nataša Vidović, koja na tom odjelu radi već sedam godina, ističe da ljekar tokom pregleda nikada nije sam s pacijenticom.

-Dakle, nikada se to nije dogodilo, a evo ja sam tu sedam godina – ističe Vidović, ustvrdivši da nije bilo primjedbi pacijentica na način na koji je obavljen pregled.

-Naprotiv, pacijentice bi uvijek bile jako zadovoljne. Čak i iznenađene našom uslugom, jer mi smo svjesni da su one u jako osjetljivom razdoblju u životu; znamo da su i na hormonskim terapijama, tako da uvijek vodimo računa da budemo jako ljubazni, pristupačni, da zaštitimo njihov dignitet i privatnost – podvlači Vidović.