Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prijava građana

Tužilaštvo BiH će formirati predmet o studenticama koje su veličale ratne zločince

sud tužilaštvo bih vstv
Foto: Fena

Član 145a Krivičnog zakona BiH kaže da “ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je zaprimila više prijava uznemirenih građana povodom Instagram objava dvije studentice koje su veličale ratne zločince i širile mržnju 11. jula na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici.

“Formirali smo predmet i obavijestili tužitelja Tužilaštva BiH. Dežurna tužiteljica se izjasnila i okvalifikovala prijavu kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona BiH”, rekla je za Klix.ba glasnogovornica MUP-a KS Mersiha Novalić.
Tužilaštvo BiH je naložilo sarajevskoj policiji da kompletan operativni materijal dostavi tužitelju na postupanje.

Član 145a Krivičnog zakona BiH kaže da “ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.”

Studenti Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija danas će u 11:45 sati održati protest u Sarajevu, a na koji su pozvali i studente sa drugih fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Studenti su odlučili organizovati protest kako bi jasno pokazali svoj stav po pitanju ponašanja njihovih kolegica sa Fakulteta Kriminalistike, a koje su na dan žalosti u Federaciji BiH 11. jula na svojim Instagram profilima objavljivale neprimjereni sadržaj i veličale ratne zločince.