Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH diže optužnice protiv boraca na stranim ratištima

BiH

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

U narednim danima Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignut će još dvije optužnice za krivična djela terorizma, zbog sudjelovanja državljana BiH na ratištima u Siriji i Iraku, rečeno je danas tokom sastanka Udarne i Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojem su učestvovali dužnosnici policije, sigurnosnih agencija i Tužilaštva BiH.

Istaknuto je da je evidentirano smanjenje odlazaka bh. državljana na strana ratišta, kao i povratak osoba koje su bile na tim prostorima, zbog teških uvjeta za boravak i opasnosti za život i sigurnost.

“Prema dostupnim podacima, oko 120 državljana BiH boravilo je u proteklom periodu na području Sirije i Iraka, određen broj je poginuo, a nekoliko desetina se vratilo u BiH i njihovo procesuiranje je u toku. Podignute su optužnice protiv više od 20 osoba, a taj broj će u narednom periodu biti i veći”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH objavljenom nakon sastanka.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, radi na istragama u 33 predmeta koji se odnose na 70 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranja terorističke grupe, javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, krivična djela terorizma i krivična djela povezana sa terorističkim aktivnostima.

“Zabrinjavajući je situacija da se među osobama koje su sudjelovale na stranim ratišitima, procesuiraju osobe rođene 1990. godine ili mlađe od tog godišta, koje se ne sjećaju ratnih strahota u BiH. Također, jedan od zaključaka je i da treba raditi na prevenciji terorizma i edukaciji mladih naraštaja, da je terorizam opasna i štetna devijacija i velika opasnost za život i sigurnost mladih ljudi”, navode iz Tužilaštva BiH.

Rad Udarne i Operativne grupe nastavlja se i u narednom periodu u pravcu saradnje unutar BiH, kao i sudjelovanja bh. institucija u međunarodnim operacijama u borbi protiv terorizma.