Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Sakiba Softića

29/03/2017

Tužilaštvo BiH zvanično je formiralo predmet protiv bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Sakibom Softićem, u vezi sa podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, potvrdio je portparol ove pravosudne institucije, Boris Grubešić.

Grubešić nije mogao da precizira da li je i kada Softiću upućen poziv na saslušanje, ističući da takve detalje nije u mogućnosti da saopšti.

Međunarodni sud pravde u Hagu je još krajem maja prošle godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, uprkos tome, preko Softića, u februaru podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde, Roni Abraham, potvrdio je da je Sud odbio da u postupak uzme zahtjev za reviziju upravo stoga što o imenovanju agenta, ni o pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.