Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH: Mektić obmanjuje javnost

BiH

mektic – press

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić iznio neistinite tvrdnje o radu ove pravosudne institucije kojima obmanjuje javnost s ciljem nanošenja štete Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da su u protekle tri godine podigli 580 optužnica protiv 1.276 lica za krivična djela iz svoje nadležnosti, među kojima i za najteže oblike – ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, finansijski kriminal, poreske utaje, terorizam, dok Mektić tvrdi da jer podignuto 35 optužnica.

“Javnost treba znati da su, uprkos svim poteškoćama u 2016. godini, podignute 194 optužnice protiv 375 lica, ostvarena norma u Tužilaštvu BiH za 2016. godinu je 138,97 odsto, a procenat osuđujućih presuda 85,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je iznesenim tvrdnjama nanesena šteta ugledu Tužilaštva BiH, koje je nosilac mnogih aktivnosti u borbi protiv najtežih oblika krivičnih djela, kao i da će ova informacija biti proslijeđena Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH na upoznavanje.

“Ovaj istup ministra Mektića, samo je jedan od javnih istupa, u kojima iznosi netačne podatke o instituciji Tužilaštva BiH i vršiocu dužnosti glavnog tužioca Gordani Tadić, koju neosnovano dovodi u vezu sa drugim nosiocima pravosudnih funkcija”, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH ističu da je Mektić svojim nedavnim istupom direktno ugrozio bezbjednost glavnog tužioca o čemu je upoznato i rukovodstvo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“S obzirom na to da se Mektić u svom istupu poziva na određenu `informaciju o stanju u pravosuđu`, koju treba razmatrati Parlmentarna skupština BiH, Tužilaštvo BiH ističe da je riječ o obmanjujućim informacijama i da izneseni navodi nisu tačni”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Tužilaštvo otvoreno prema svim institucijama zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti, radi pružanja tačnih i istinitih podataka.

“Tužilaštvo BiH, uprkos svim pritiscima, nastavlja intenzivno da radi u interesu vladavine prava i svih građana BiH”, navodi se u saopštenju.

Mektić je izjavio juče da je na sjednici Savjeta ministara BiH razmatrana informacija o stanju u pravosuđu, koja treba da bude dostavljena parlamentu BiH na raspravu za posebnu sjednicu, a u kojoj se navodi da je Tužilaštvo u protekle tri godine podiglo 35 optužnica.

On je dodao da je analiziranjem optužnica zaključeno da je samo sedam dobilo osuđujuću presudu za najlakše oblike krivičnih djela. “To znači 0,5 optužnica po tužiocu godišnje. To govori o propasti, dubokoj nemoći i neradu, korupciji, kriminalu ili kako hoćete u pravosudnim institucijama”, ocijenio je Mektić.