BiH

Afera "respiratori"

Tužilaštvo BiH najavilo žalbu na odluku Suda BiH

31/05/2020

Sud Bosne i Hercegovine donio je danas rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić

Tužilaštvo BiH će, nakon što zaprimi rješenje Suda BiH, isto detaljno analizirati i u zakonskom roku, uputiti žalbu u predmetu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja rad na predmetu, stoji dalje u saopćenju.

Sud Bosne i Hercegovine donio je danas rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću.

Istim rješenjem prema optuženim su u smislu člana 126.b. stav 2. Zakona o krivičnom postupku BiH određene mjere zabrane – zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da se osumnjičenim zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku.

Izrečena mjera zabrane trajat će dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Državno tužilaštvo provodi istragu o nabavci stotinu respiratora iz Kine koje je Federacija BiH kupila preko firme “F.H. Srebrena malina” za 10,5 miliona KM.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.