Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Po prijavi Mediacentra

Tužilaštvo BiH: Neće biti istrage o veličanju Ratka Mladića u restoranu na Tjentištu

sud bih
Foto: Damir Begović/ Fokus

Iz Tužilaštva BiH navode da je Naredba o nesprovođenju istrage izdata jer ‘ne postoje dokazi za osnove sumnje da je počinjeno krivično djelo’

Mediacentar Sarajevo oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi kako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo Naredbu o neprovođenju istrage u predmetu koji je uputilo Udruženje ‘Vaša prava’ u ime Mediacentra Sarajevo u junu 2022. godine.

-Iz Tužilaštva BiH navode da je Naredba o nesprovođenju istrage izdata jer ‘ne postoje dokazi za osnove sumnje da je počinjeno krivično djelo’, a radi se o slučaju neprimjerenog i javnog veličanja lika i djela osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, čemu je ekipa Mediacentra svjedočila u bašti restorana hotela ‘Mladost’, koji je sastavni dio Nacionalnog parka Sutjeska na Tjentištu – navode iz Mediacentra.

Istovremeno, podsjećaju kako su s tim u vezi, a u skladu sa krivičnim zakonima u BiH, uputili krivične prijave Tužilaštvu BiH i Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, uz priložene dokaze o navedenom događaju.

-Nepoznata osoba je, u manjem društvu, u vrijeme ručka uz gusle počela pjevati pjesmu koja slavi Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS (VRS). ‘Da srpskom vojskom komanduje … da pred vojskom vazda bude prvi, kad sloboda rađa se od krvi; Da predvodi srpske divizije, hej to je Ratko Mladić, hej đenerale’ – neki su od stihova ispjevane pjesme – navodi se u saopćenju.

Iz Mediacentra ističu kako Uprava hotela ni u jednom trenutku dok je trajao incident nije učinila ništa da ga zaustavi ili sudionike upozori zbog ponašanja.

-Tužilaštvu BiH uputili smo prijavu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, koje se još nije očitovalo o ovoj prijavi, uputili smo prijavu o izvršenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Krivičnog zakona Republike Srpske – preciziraju iz Mediacentra.

Također, podsjećaju da je Mehanizam za međunarodne krivične sudove 8. juna 2021. godine donio drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

-Veličanje ratnih zločinaca kao i odobravanje, negiranje, umanjivanje i opravdavanje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti je nedopustivo. Za ovaj i svaki sličan incident mora se utvrditi odgovornost a počiniocima izreći zakonima predviđene kazne – navodi se u saopćenju.