BiH

TIBiH

Tužilaštvo BiH odbilo da objavi optužnicu protiv Mektića i ostalih

05/02/2020

TIBiH prati taj slučaj u okviru monitoringa suđenja za krivična djela korupcije u BiH i "od početka provođenja monitoringa ovo je prvi put da je jedno tužilaštvo odbilo dostaviti kopiju optužnice"

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev Transparency Internationala (TI) u BiH da dostavi kopiju optužnice protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ostalih koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Zbog velikog interesovanja javnosti za taj slučaj, kao i samog procesa potvrđivanja optužnice, TIBiH je, kako navode, tražio dostavljanje kompletnih informacija, ali Tužilaštvo tvrdi da u tom slučaju nema javnog interesa.

– Nakon obavljenog ispitivanja javnog interesa u smislu člana 9. Zakona o slobodi pristupa informacijama, utvrđeno je da objavljivanje traženih informacija nije od javnog interesa – stoji u odgovoru Tužilaštva BiH. Još se navodi da bi objavljivanje tih informacija “izazvalo značajnu štetu po legitimne ciljeve koji obuhvataju sprečavanje kriminala i svako otkrivanje kriminala“.

TIBiH prati taj slučaj u okviru monitoringa suđenja za krivična djela korupcije u BiH i “od početka provođenja monitoringa ovo je prvi put da je jedno tužilaštvo odbilo dostaviti kopiju optužnice”.

Na slične argumente Tužilaštvo se pozivalo i ranije kada je, kako dodaju, u više navrata odbijalo zahtjeve TIBiH da dostavi informacije iz završenih sudskih procesa, ili informaciju o tome da li je podignuta optužnica u predmetu „Bosnalijek“.

Sud BiH je tada u oba slučaja usvojio tužbe TIBiH zaključivši da “Tužilaštvo BiH nije valjano provelo test javnog interesa, da su informacije o krivičnom postupku po pravilu javno dobro kao i da su pravosudni organi dužni dostaviti ih i kada postoji zakonom predviđen izuzetak ako to opravdava javni interes”.

– Uprkos uspostavljenoj sudskoj praksi, Tužilaštvo BiH uporno odbija dostaviti sve informacije o krivičnim postupcima ne cijeneći javni interes, i ne provodeći test javnog interesa – tvrdi u saopćenju TIBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.