Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Tužilaštvo BiH odustalo od dvadesetak svjedoka, ne zna se hoće li nekog od njih zvati odbrana

Sarajevo: Nastavak suđenja optuženima za spornu nabavku respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM
16.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca "Srebrena malina" Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Fikret Hodzic, Fahrudin Solak Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Među prvobitno predviđenim svjedocima od kojih se odustalo su Asim Sarajlić, Naser Orić, Zoran Blagojević, Ana Bavrka, Emir Granov, Tarik Bukvić…

PIŠE: Semira DEGIRMENDŽIĆ

U dramatičnom tonu počelo je današnje ročište pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM.

Prije nego je tužitelj Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić počeo s izvođenjem odnosno ulaganjem materijalnih dokaza u ovom predmetu, Sudskom vijeću se uzrujanim glasom obratila Vasvija Vidović, advokatica prvooptuženog u predmetu “Respiratori”, premijera FBiH Fadila Novalića. Ona je tokom obraćanje kazala da Tužilaštvo BiH vrši pritisak na sve one koji su bilo šta rekli, kako je kazala “u korist odbrane”.

DVIJE FAKTURE ZA RESPIRATORE

Advokatica Vidović tvrdi da Tužilaštvo BiH vrši pritisak i na osobe koje bi trebale biti svjedoci odbrane. Kao primjer je navela to da su tri saradnika Zijada Džemića, direktora Instituta za mjeriteljstvo BiH, saslušavana u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. Pri tome je spomenula “da je javnost upoznata da je gospodin Džemić dao stručno mišljenje” o respiratorima.

Podsjećamo Zijad Džemić je, a što je potvrđeno Fokusu ranije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, samoinicijativno uputio toj agenciji svoje mišljenje o respiratorima ACM812 A za koje je naveo da se “mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege”. Inače, u Agenciji nam je potvrđeno da Institut nikada ranije nije slao mišljenje o bilo kojem drugom medicinskom sredstvu, niti je to nadležnost Instituta.

Također, Džemić se u svojoj ocjeni namjene respiratora pozvao na uputstvo za upotrebu proizvođača, a kada je Fokus tražio da nam dostavi tu dokumentaciju u kojoj piše da su respiratori ACM812 A namijenjeni za intenzivnu njegu, nikada nije odgovorio na taj naš zahtjev.

Vidović se Sudskom vijeću požalila i da je iz jednog medija saznala da je Sanja Lekić pod istragom Tužilaštva BiH, a kazala je i da je saslušan “serviser respiratora” koji je besplatno instalirao respiratore u bolnicama u FBiH.

Iako ga Vidović nije imenovala, poznato je da je respiratore instalirala firma Dre medical čiji je vlasnik Jovan Roganović iz Srbije, koji je tvrdio da je iz humanih razloga odlučio ponuditi besplatne usluge instalacije respiratora ACM812 A.

Ona tvrdi i da su ovi svjedoci saslušavani nakon podignute optužnice, što je kako je kazala nedopustivo.

16.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca “Srebrena malina” Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Jelka Milicevic
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Advokatica Vidović se zapitala “ko će nama svjedočiti” nakon ovakvog ponašanja Tužilaštva BiH, te je kazala da je “dara prevršila mjeru”.

Tužitelj Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić kazao je da je tačno da je protiv Sanje Lekić, vlasnice firme “BTL Medical” iz Crne Gore, istraga naređena još prije godinu, ali je pojasnio da Lekić nije saslušana u ovom predmetu, da istragu vode drugi tužitelji, te da Tužilaštvo ima pravo i obavezu da prikuplja dokaze i saslušava.

I on je ocijenio da se na ovaj način vrši pritisak na Tužilaštvo BiH i rekao je da on i ne zna ko su svjedoci odbrane, jer im još nije dostavljena ni lista svjedoka.

Sutkinja Džemila Begović je ocijenila da se postupci Tužilaštva BiH dijelom mogu protumačiti onako kako tvrdi odbrana. Ali, kazala je da u vezi s ovim Sudsko vijeće neće donositi nikakvu odluku.

Ona je preporučila Tužilaštvu da razmisli koji postupci im donose lošu, a koji dobru stranu. Begović se osvrnula i na činjenicu da je tokom ovog čitavog procesa evidentan “ružan odnos” između Tužilaštva BiH i odbrane, ali i prema Sudskom vijeću.

– Sud će cijeniti samo činjenice, nema potrebe da se bilo koja strana bavi zakulisnim radnjama – kazala je Begović.

Tužitelj Hukeljić odbacio je bilo kakvu mogućnost da se Tužilaštvo BiH bavi “zakulisnim radnjama”, te je ponovio da je posao tužitelja da istražuju i saslušavaju.

Hukeljić je potom skoro četiri sata izvodio materijalne dokaze Tužilaštva BiH, koji su i zvanično uvođeni u spis i na osnovu kojih će Sudsko vijeće u ovom predmetu donositi konačnu odluku po optužnici u ovom slučaju.

U većem dijelu riječ je o dokazima koje je javnost vidjela tokom glavnog pretresa na ročištima koja se dva puta sedmično održavaju već godinu, a danas je jedan dokument prikazan i prvi put u sudnici i Tužilaštvo BiH ga nije izvodilo ranije.

Riječ je o fakturi za respiratore pronađenoj tokom istrage i prilikom pretresa prostorija Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a tužitelj Mirza Hukeljić, tvrdi da je pored ove postojala još jedna faktura.

– Mi dokazujemo da postoje dvije fakture, neovisno od iznosa novca. Radi se o fakturama nastalim u različitom vremenu i ova faktura pronađena u UIOBiH, nije pronađena ni u Federalnoj upravi Civilne zaštite, niti u firmi “FH Srebrena malina”, kao ni u knjigovodstvenom birou, niti u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, nego je nađena samo u UIOBiH. Mi i s ovim dokazujemo da je dokumentacija u ovoj nabavci bila krivotvorena – kazao je tužitelj Hukeljić.

Među dokazima koji su uloženi u spis je i Viber prepiska koja je pokazana generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović, koja je u ovom predmetu svjedočila u martu prošle godine te e-mailovi koji su poslani iz Ureda premijera Novalića na e-mail Kabineta direktorice KCUS-a, a koji su pokazivani Bahri Džaki, sekretarici u Uredu premijera Novalića.

Kao dokazni materijal, uneseni su i dva ugovora , jedan srbijanske firme “Sinofarm”, a drugi firme “Exotrade” iz Rijeke.

Iz tih ugovora je, kako kaže tužitelj, jasno da je kupovina respiratora ACM 812 A ugovarana po duplo manjim cijenama od one koja je u konačnici plaćena za respiratore ACM812 A koji su uvezeni u BiH.

Advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović prigovorila je da ti ugovori nisu realizirani i da su zaključivani prije 30. marta 2020. godine.

16.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca “Srebrena malina” Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Fikret Hodzic, Fahrudin Solak
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kao dokaz Tužilaštva BiH uloženo je i više informacija Federalne uprave Civilne zaštite o aktivnostima koje je Uprava provodila u periodu mart-april 2020.godine. Tužilaštvo tvrdi da se u jednoj od tih informacija koje bi trebale biti identične, a otišle su u Vladu FBiH i Parlament FBiH navodi da je sedam miliona iz budžeta FUCZ-a otišlo za kupovinu respiratora, dok se u drugoj respiratori ne spominju.

Tužitelj Hukeljić napomenuo je da je o tom informacijama govorio i svjedok Enes Memić, koji je kazao da mu je Sanita Alagić, pomoćnica Fahrudina Solaka, jednog od optuženih, priznala da je ona u informaciju koja je otišla iz FUCZ-a u Vladu FBiH dodala rečenicu u kojoj se navodi da su nabavljeni respiratori.

Advokatica Marsela Bajramović, braniteljica Fahrudina Solaka, negirala je danas da je Sanita Alagić to priznala, no tužitelj je ostao pri svom stavu da je tako rekao svjedok Enes Memić, a o čemu su ranije, podsjećamo izvještavali i mediji koji su prisustvovali ročištu na kojem je Memić kazao da je Alagić njemu priznala da je vršila dodatna ubacivanja u informaciju.

Podsjećamo, da i advokatica Senka Nožica, braniteljica Jelke Milićević, optužene ministrice finansija FBiH u ovom predmetu, tvrdi da njena klijentica nije dobila informaciju u kojoj se spominju respiratori, a ovu situaciju trebalo bi razjasniti svjedočenje Maria Glibića, uposlenika Federalnog ministarstva finansija koji je ranije upravo o dodavanju sporne rečenice već razgovorao s tužiteljima i on će na ove okolnosti biti uskoro ispitan i u sudnici.

MILIONI SE NISU MOGLI VRATITI U BUDŽET

Kao dokaz Tužilaštva BiH je uloženo i mišljenje Federalnog pravobranilaštva koje je još 2020. utvrdilo da raskid ugovora između FUCZ i firme “Srebrena malina” nije moguć.

– Na ovaj način Tužilaštvo BiH dokazuje tvrdnju da je budžetski novac neobezbijeđeno korišten i da nije bilo mogućnosti da se vrati u budžet nakon što je probijen rok za isporuku respiratora – kazao je tužitelj Mirza Hukeljić.

U sudnici su danas pokazani i predmeti privremeno oduzeti tokom istrage. A to su mobilni telefoni optuženih premijera FBiH Fadila Novalića i Fikreta Hodžića, te svjedoka Kristiana Marića i Hasana Ganibegovića, kao i Hodžićev računar i laptop, te laptop oduzet od Hasana Ganibegovića, a na kojem je bila naljepnica “generalni sekretar Vlade FBiH”.

Inače, generalna sekretarka Vlade FBiH je Edita Kalajdžić koja je također svjedočila u ovom predmetu i čiji je mobilni telefon privremeno oduzet tokom istrage.

I svi privremeno oduzeti predmeti, kao i fotodokumentacija a koji su izvođeni tokom glavnog pretresa uloženi su danas u dokazni materijal.

Hukeljić je danas obavijestio i Sud BiH i odbranu optuženih od kojih je svjedoka Tužilaštvo BiH u ovom predmetu odustalo. I ranije je nakon najave da će biti odustajanja od pojedinih svjedoka, odbrana optuženih tražila da im se kažu imena tih svjedoka, kako bi neke od njih eventualno oni mogli pozvati kao svoje svjedoke.

Zanimljivo je da je Tužilaštvo BiH odustalo da za svjedoka pozove Asima Sarajlića, visokog zvaničnika SDA za kojeg je ranije utvrđeno da je on “Asim” iz SMS poruke koju je Fikret Hodžić uoči nabavke respiratora poslao Fadilu Novaliću, a u kojoj je stajalo: ”Selam gospodine Novaliću, Asim je rekao da Vam se javim u vezi respiratora”.

Kako se moglo vidjeti iz do sada izvedenih dokaza, od te poruke do isplate oko 10,5 miliona KM na račun “FH Srebrena malina” prošla su samo četiri dana.

Asim Sarajlić je inače saslušavan u okviru istrage u ovom predmetu, a poznato je da ranije htio otkriti šifru za otključavanje svog mobilnog telefona, te je zbog toga platio novčanu kaznu.

Tužilaštvo je između ostalih odustalo i da kao svjedoke pozove Zorana Blagojevića, savjetnika premijera Novalića, Nasera Orića, Emira Granova, Anu Bavrku, Aleksandra Zolaka, Tarika Bukvića, te Aljošu Čamparu.

Na klupi za svjedoke Tužilaštva BiH neće se naći ni prvobitno predložena Sanja Lekić, koja se kako se već moglo čuti našla na listi osumnjičenih u drugom predmetu u vezi s nabavkom respiratora, a o čemu istragu također vodi Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo je najavilo da će u narednom period iznijeti preostale materijalne dokaze, a trebali bi saslušati još dva svjedoka, među kojima je i federalni pravobranilac Jakov Dujić, te jedan vještak.

Kako se moglo čuti na današnjem ročištu, uskoro će odbrana početi izvoditi svoje svjedoke, a naredno ročište zakazano je za 23. februar.