BiH

oštetili budžet BiH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Branka Kovačevića zbog utaje poreza

27/09/2019

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Branka Kovačevića i pravnog subjekta „Horizont“ d.o.o. Banja Luka, koji se terete da su u periodu 2016. i 2017. godine počinili utaju PDV-a u iznosu od 358.428 KM i za taj iznos oštetili budžet BiH.

Kovačević je rođen 1972. godine u Bihaću, a državljanin je BiH i R Srbije.

Prema navodima optužnice, optuženi Kovačević se tereti da je, kao odgovorna osoba firme „Horizont“ d.o.o. Banja Luka, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, izbjegao da obračuna i plati porezna davanja PDV-a propisana poreznim zakonodavstvom.

Pravni subjekt „Horizont“ d.o.o. Banja Luka se tereti da je raspolagao protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je ostvario optuženi Branko Kovačević.

Optuženi Branko Kovačević se tereti da je počinio produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, a pravni subjekt „Horizont“ d.o.o. Banja Luka krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 54. i 124. stav 1. tačka c) istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.