Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv sedam osoba za zločine u Sanskom Mostu

tuzilastvo bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv sedam osoba koji su optuženi za ratne zločine počinjene na području Sanskog Mosta.

Optužnica je podignuta protiv: Drage Predojevića (rođenog 07.03.1959. godine u mjestu Fajtovci, općina Sanski Most, gdje je i nastanjen, državljanina BiH), Ranka (Vaso) Došenovića (rođenog 15.06.1966. godine u Sanskom Mostu, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH), Ranka (Miloš) Došenovića (rođenog 11.03.1958. godine u Husimovcima, općina Sanski Most, nastanjenog u Prijedoru, državljanin BiH), Dragutina Vukše (rođenog 31.01.1968. godine u Fajtovcima, općina Sanski Most, nastanjenog u Laktašima, državljanina BiH), Boška Ćurguza (rođenog 27.02.1961. godine u mjestu Fajtovci, općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH), Sime Ćurguza (rođenog 13.03.1968. godine u mjestu Fajtovci, općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH) i Miroslava Panića (rođenog 26.03.1970. godine u Fajtovcima, općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH).

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije Republike BiH, u svojstvu pripadnika Vojske i MUP-a RS, u julu 1992. godine na području Sanskog Mosta postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija, tako što su počinili ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

“Navedeni optuženi se terete da su na mjestu zvanom Kisak, civile bošnjačke nacionalnosti postrojene u kolonu sa rukama iznad glave, mučili, premlaćivali, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, namjerno nanoseći im velike patnje i povrede fizičkog integriteta, kao i povrede ljudskog dostojanstva”, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi lično nanosili teške fizičke ozljede žrtvama koje su ostavile trajne posljedice i fizička oštećenja kod žrtava. Civilima su povrede nanošene rukama i nogama, raznim predmetima, zadajući im udarce po različitim djelovima tijela, te su mučeni i prisiljavani da pasu travu.

“Na mjestu počinjenjenja zločina, nalazilo se više vojinih i civilnih kamiona i bagera, te duge cijevi uperene u civile, žrtve su bile okružene vojnicima sa uperenim puškama u njih, što je kod njih izazivalo strah za život”, navodi se u optužnici.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.