Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH povlači zabranu kretanja Oriću na području FBiH

BiH

oric

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću povodom prijedloga Tužilaštva BiH za produženje mjera zabrane protiv Orića.

Sud BiH je ranije odredio da se Orić može kretati na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona dok je odbrana tokom današnjeg ročišta zahtjevala da se optuženom dozvoli kretanje na području Federacije BiH o čemu će se Sud BiH tek izjasniti. Sa prijedlogom odbrane Orića složilo se Tužilaštvo BiH.

Odbrana smatra kako ne postoje razlozi da se mjere zabrane produže jer smatra kako ne postoji ni osnova sumnja da je optuženi počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, istakla je advokatica Lejla Čović iz tima Orićeve odbrane.

“Na kraju će sud donijeti odluku. Sva odluka je na sudu, oni će odlučiti šta će se dešavati. Odbrana smatra da ne postoje razlozi da postoje uopšte mjere zabrane. Odbrana je za to da se te mjere ukinu”, istakla je Čović dodajući kako tim odbrane Orića smatra kako su iskazi svjedoka protiv Orića kontradiktorni.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv ratnog komandanata Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića. Optužnica je podignuta nakon višemjesečne istrage provedene u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-om bh. entiteta RS.

Optuženi se terete da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i pripadnika snaga Armije RBiH, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da su optuženi, tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, počinili ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti, te se terete za kazneno djelo – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SFRJ.