Tužilaštvo BiH za deset godina više od 500 osoba optužilo za ratne zločine

BiH

tuzilastvo-bih

Tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine iz Posebnog odjela za ratne zločine, nedavno su podigli optužnice kojima je prebačen broj od 500 optuženih za ratne zločine od početka rada Posebnog odjela za ratne zločine 2005. godine, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

“Tužilaštvo BiH informiše građane i javnost BiH, da je prije nekoliko dana pređena brojka od 500 osoba optuženih za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, odnosno optuženo je 509 osoba za ratne zločine. Tužitelji Tužiteljstva BiH iz Posebnog odjela za ratne zločine, nedavno su podigli optužnice kojima je prebačen broj od 500 optuženih za ratne zločine od početka rada Posebnog odjela za ratne zločine 2005. godine”, navodi Tužilaštvo BiH.

U protekle 2,5 godine, od 2013. godine do danas, optuženo je 235 osoba, odnosno optuženo je skoro 50 posto optuženih za ratne zločine od uspostavljanja Tužilaštva BiH 2003. godine

U protekle 2,5 godine, od 2013. godine do danas, optuženo je 235 osoba, odnosno optuženo je skoro 50 posto optuženih za ratne zločine od uspostavljanja Tužilaštva BiH 2003. godine.

“Optuženi, koje je za ratne zločine optužilo Tužilaštvo BiH, potiču iz svih naroda i iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a terete se za ratne zločine koji su od 1992. do 1995. počinjeni u svim krajevima BiH, od Bužima do Trebinja, od Bijeljine do Čapljine, od Zvornika do Drvara itd.”, navodi Tužilaštvo BiH.

Optužnicama su obuhvaćena kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a značajan broj optužnica odnosi se i na slučajeve ratnog seksualnog nasilja, silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava.

“Sve optužnice koje je podiglo Tulaštvo BiH za ratne zločine su potvrđene (odbijena je optužnica samo u jednom predmetu protiv jednog optuženog), a u dosadašnjoj praksi i procesuiranju predmeta izrečene su osuđujuće presude u više od 81 posto predmeta, što govori o kvalitetu optužnica i profesionalnom odnosu prema radu na predmetima”, naglašava Tužilaštvo u pisanom saopćenju.

Napominju da u tom procesu razvijaju saradnju sa zemljama regiona, kako bi realizovali procesuiranje osumnjičenih koji se kriju u susjednim državama, a za osumnjičenima intenzivno tragaju sa partnerskim institucijama iz cijelog svijeta, što potvrđuju izručenja osumnjičenih iz SAD, Španije, Norveške i drugih zemalja, a u toku su aktivnosti na izručenju osumnjičenih iz Holandije, Švicarske, Francuske.

“Zahvalni smo građanima BiH, institucijama vlasti u našoj zemlji, međunarodnoj zajednici i svima koji su prepoznali naše napore i pružaju nam potporu u našem radu, a naročito porodicama žrtava, na čije živote i sudbine su počinjeni ratni zločini ostavili tragične posljedice. U našoj misiji nastavljamo dalje, a naš cilj je procesuiranje i kažnjavanje osoba osumnjičenih za ratne zločine, radi kažnjavanja počinjenih zločina, uspostave vladavine prava, kao i mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana BiH i budućih naraštaja koji dolaze”, dodaju iz Tužilaštva BiH.