Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH: Zatražen pritvor za osumnjičene u okviru akcije “Master”

sud i tuzilastvo bih

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za sedam osumnjičenih i mjere zabrane za troje osumnjičenih u okviru akcije “Master”, javlja Anadolu Agency (AA).

,Naime, nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju,uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za sedam osumnjičenih lišenih slobode u okviru akcije kodnog naziva “Master”, provedene u borbi protiv organiziranog kriminala povezanog sa financijskim kriminalom i koruptivnim kaznenim djelima.

Mjera pritvora za većinu osumnjičenih, predložena je Iz razloga opisanih u članu 132. tačka b) ZKP BiH odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, priktivati dokaze ili vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, a za jednog osumnjičenog i zbog razloga opisanih u tački a), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

Također, za troje osumnjičenih predložene su mjere zabrane definirane u članu 126. ZKP BiH, koje uključuju zabranu poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, zabranu posjećivanja određenih mjesta ili područja i zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Akcija “Master” provedena je po nalogu Tužiteljstva BiH, a akcijom je obuhvaćen veći broj osoba osumnjičen za organizirani kriminal, a u vezi sa finansijskim kriminalom, carinskim i poreznim utajama i koruptivnim kaznenim djelima, prilikom uvoza velikih količina tekstilne robe u Bosnu i Hercegovinu, kada su nezakonito umanjivane carinske i porezne dadžbine, te na taj način nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH.