Tužilaštvo BiH zbog kršenja mjera zabrane traži vraćanje Radončića u pritvor

Radončić izašao iz pritvora

Zbog, kako navode, kršenja mjera zabrane koje su mu određene nakon puštanja iz pritvora, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu Sudu Bosne i Hercegovine na odluku o ukidanju pritvora Fahrudinu Radončiću, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bili smo zadovoljni određivanjem kućnog pritvora, ali zbog kršenja mjera zabrane od strane optuženog, uložili smo žalbu na navedenu odluku”, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Radončić je 17. februara pušten iz pritvora uz određene mjere zabrane.

Prema mjerama zabrane, Radončiću je izrečena zabrana napuštanja adrese boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih lica da kontrolišu poštivanje ove mjere dva do tri puta dnevno, te uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine) i zabrana sastajanja sa svim svjedocima koji su već saslušani kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti ispod 100 metara, te zabrana međusobnog kontaktiranja i sastajanja sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, te zabrana kontaktiranja sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Prema potvrđenoj optužnici Suda BiH, Fahrudin Radončić i Bakir Dautbašić optuženi su za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1., krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 1. i stav 2. i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219a. stav 1., Bilsena Šahman za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 2. i krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 1., a optuženi Zijad Hadžijahić za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 2., krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 2. i krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.