Prošla tri mjeseca

Tužilaštvo još nije dostavilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH u slučaju Memić

muriz-memic-ifet-feraget-vrhovni sud

Memić je kazao da je šokiran tim saznanjem

Otac ubijenog mladića Dženana Memića Muriz Memić sa svojim advokatom Ifetom Feragetom danas je održao sastanak i sa v.d. predsjednice Vrhovnog suda FBiH Ismetom Mujanović koja ih je obavijestila da još uvijek nisu zaprimili predmet Federalnog tužilaštva odnosno žalbu na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u slučaju Memić.

Memić je kazao da je šokiran tim saznanjem te je izrazio nezadovoljstvo radom v.d. glavnog federalnog tužioca Tihomira Jurke.

„Ja Tihomira Jurku, v.d. glavnog federalnog tužioca zovem kriminalac i pozivam kriminalca da me primi na hitan sastanak“, kazao je Memić nakon sastanka u Vrhovnom sudu FBiH.

Advokat Feraget ističe da su prošla skoro tri mjeseca otkako Federalno tužilaštvo ne vraća predmet Vrhovnom sudu FBiH.

„Iako su postojali opravdani razlozi zbog ove situacije sa koronom, smatram da je do sada to trebalo biti učinjeno. Dobili smo uvjeravanja od predsjednice da će predmet dobiti prioritet čim bude vraćen, a ukoliko ne bude vraćen u nekom skorijem vremenu, da će Vijeće koje je dobilo predmet da rješava uputiti određenu urgenciju Federalnom tužilaštvu“, kazao je Feraget.

S obzirom da je Vrhovni sud FBiH jednom već usvojio žalbu Federalnog tužilaštva nakon prvostepene oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću, te naložio novo saobraćajno vještačenje i ponovno suđenje, ovog puta postoje dvije moguće opcije. Prva je da Vrhovni sud FBiH odbije žalbu i potvrdi oslobađajuću presudu Kantonalnog suda ili da usvoji žalbu i tada Vrhovni sud odlučuje bez vraćanja predmeta Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Inače, Memić i Feraget danas su održali i sastanak sa postupajućim tužiocem Tužilaštva BiH Ćazimom Hasanspahićem koji vodi istragu za organizirani kriminal u slučaju Dženan Memić. Zbog interesa istrage nisu saopćeni detalji, ali je istraga obimna i saslušan je veliki broj svjedoka i sudionika o događajima u noći 8. februara 2016. godine kada je Dženan Memić zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine.