Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo KS obustavilo istragu protiv Arijane Memić

arijana memic

Početkom ove sedmice Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo na čijem je čelu Dalida Burzić obavijestilo je Arijanu Memić, Nejru Turudija i Asada Foču da je donesena Naredba o obustavi istrage protiv njih kao osumnjičenih lica, a prema ranijoj prijavi Alise Mutap.

– Nema dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti i Spriječavanje dokazivanja – navodi se u dopisu Tužilaštva KS.

No, u istom dopisu navedeno je da će „istraga biti ponovo otvorena, ako se dobiju nove činjenice i okolnosti koje ukazuju da postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni učinili krivično djelo koje im se stavlja na teret“.

Podsjećamo, početkom novembra 2017. godine u Tužilaštvu KS su saslušani Arijana Memić, Nejra Turudija i Asad Fočo u svojstvu „osumnjičenih“ i to za ugrožavanje sigurnosti i spriječavanje dokazivanja po prijavi Alise Mutap, koja je bila u društvu mladića Dženana Memića 8. februara 2016. godine kada je zadobio povrede nakon čega je preminuo. Mutap se samo jednom pojavila kao svjedok tokom sudskog postupka protiv Ljube i Bekrije Seferovića i to na poziv Tužilaštva KS. Upravo je Mutap davala različite iskaze koji su odveli istragu u drugom smjeru što za Tužilaštvo KS očito nije krivično djelo.

U prijavi koju je Mutap podnijela su navedene prijetnje koje je navodno Memić uputila Alisi na društvenoj mreži Facebook. Memić je tada tvrdila da nije nikome prijetila, kao ni njeni prijatelji te da za to ima i dokaze.

Arijana Memić u istom periodu u ovom Tužilaštvu je saslušana i kao svjedok po prijavi koju je podnijela u PU Ilidža. Riječ je o saznanju da je Alisa Mutap izjavila da “ih je napao neko iza drveta” te da je njen otac Zijo Mutap u jednoj izjavi kazao da je Alisa prepoznala jednog napadača sa slike. Arijana je prijavila da Tužilaštvo nije učinilo ništa da pronađe to lice te je ona u opasnosti i opravdanom strahu. O ovom slučaju Tužilaštvo KS se još nije odredilo, piše agencija Patria.