BiH

donijeli naredbu

Tužilaštvo neće provoditi istragu protiv Mije Krešića, Mate Đakovića i Ivana Bandića

03/04/2019

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavjestile Tužiteljstvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH

Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv Krešić Mije, zamjenika ministra sigurnosti BiH, Đaković Mate, novinara i Bandić Ivana generalnog konzula R Hrvatske u BiH Konzulat u Tuzli, a nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u vezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da pomenute osobe sudjeluju u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih aktivnosti na području BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta.

U predmetu su saslušani Đaković Mato, Krešić Mijo, Avdić Avdo, Mektić Dragan, osoba Č.H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Hasanspahić Midhat, Mehmedagić Osman, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Svi saslušani svjedoci, osim Avdić Avde koji nije pitan o navedenoj problematici iz razloga postojanja zakonskih prepreka za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom.

Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH, niti Predsjedništvo BiH.

Nadalje, u toku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem međunarodne pravne pomoći sa R Hrvatskom i R Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti.

Tužilaštvo BiH ovom prilikom informiše javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH, u momentu kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima.

Tužilaštvo BiH će u narednom periodu nastaviti rad na predmetu te po okončanju svih aktivnosti o svemu informisati javnost, a u svrhu zaštite vladavine prava i sigurnosti svih građana BiH, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.