Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo sutra podnosi izmijenjenu optužnicu protiv Azre Bašić

azra basic

Tužilaštvo BiH sutra će Sudu BiH podnijeti izmijenjenu optužnicu protiv Azre Bašić, koja se tereti za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.

Na ročištu održanom 3. novembra, tužilac Milanko Kajganić rekao je da će izmijenjena optužnica biti u skladu sa izjavama oštećenih.

Kajganić je tada predložio Sudu još dva dodatna materijalna dokaza – ovjerene fotokopije fotografija svjedoka Radojice Gajića i preminulog Mile Kuzmanovića, čiji je iskaz ranije pročitan u sudnici.

“Na fotografijama se vidi da je tokom zatočeništva u Domu JNA, oštećeni Gajić zadobio povrede po leđima koje mu je, kako je rekao tokom svjedočenja, nožem nanijela Bašićeva, dok su kod Kuzmanovića vidljivi ožiljci na lijevom uhu koji su nastali sječenjem kliještima”, naveo je Kajganić.

Odbrana Bašićeve uložila je prigovor na relevantnost ovih dokaza, navodeći da se ne zna gdje su povrede nastale.

Advokat Binasa Abaspahić, koja zastupa Bašićevu, rekla je da je Kuzmanović u iskazu naveo da je povrede zadobio u logoru “Rabić”, gdje optužena nije bila.

Ona je dodala da nema svjedoke i materijalne dokaze koje bi u ovom predmetu predložila Sudu.

Abaspahićeva je Sudu uložila podnesak u kojem je navela određen broj materijalnih dokaza Tužilaštva, koje će odbrana koristiti kao svoje.

Suđenje je zakazano za 9.00 časova.