Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo TK: Duraković osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja

besim-durakovic111

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona jučer su po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK-a i po naredbi Općinskog suda Tuzla izvršili pretrese objekata, automobila i osoba u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK-a, a tom prilikom je slobode lišen direktor ove uprave Besim Duraković.

Portparol Tužilaštva ovog kantona Admir Arnautović izjavio je danas novinarima da je Duraković osumnjičen za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, sprečavanje dokazivanja i još neka krivična djela.

Tužilaštvo TK-a je, dodao je, odranije imalo otvorene istrage protiv Durakovića i još nekoliko osoba za različita krivična djela.

Arnautović navodi da se radi o osnovama sumnje o određenim nezakonitostima u radu uprave i pokušaju prikrivanja dokaza u predmetima ovog tužilaštva.

Riječ je o nezakonotostima prilikom odabira dobavljača za nabavku opreme za servisiranje vozila Kantonalne uprave za inspekcijske poslove te prilikom inspekcijskih nadzora u jednoj firmi u Živinicama, koja se bavi otkupom i prodajom sekundarnih sirovina željeza i lima, kao i nezakonitosti prilikom inspekcijskih nadzora u firmi Komunalno, odnosno pijaci u Živinicama.

U Tužilaštvu TK ističu da je prilikom pretresa pronađena određena dokumentacija i predmeti za koje se sumnja da potječu iz izvršenja krivičnih djela, a pretresi će biti nastavljeni i danas na nekoliko lokacija u Tuzli i Gračanici.

Pripadnici MUPTK-a će obaviti kriminalističku obradu, nakon čega će Tužilaštvu biti dostavljeni izvještaji, a Duraković će biti predat u nadležnost Tužilaštva.

Arnautović dodaje da će postupajući tužilac nakon dostavljanja izvještaja ispitati osumnjičenog, analizirati dokaze i donijeti odluku da li će se nadležnom sudu staviti prijedlog za određivanje pritvora.