Zločini nad civilima

Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Mehmeda Aleševića, Odbrana oslobađanje

sud bih birn

On je prvostepenom presudom proglašen krivim, u svojstvu referenta Vojne policije 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za zločine počinjene za vrijeme sukoba između ABiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je povećanje kazne Mehmedu Aleševiću, koji se tereti za zločine počinjene u Bužimu, dok je Odbrana tražila oslobađanje optuženog ili blažu kaznu, piše Detektor.ba.

Alešević je u februaru ove godine osuđen na pet godina zatvora za zločine nad zatočenim civilima u Bužimu počinjene 1994. i 1995. godine. On je proglašen krivim po devet tačaka optužnice, jedne je oslobođen, a tri tačke su odbijene.

Tužilaštvo je u žalbi zatražilo da Apelaciono vijeće optuženom izrekne strožiju kaznu.

“Smatramo da je krivičnopravna sankcija neadekvatna djelu koje je učinio optuženi”, kazao je tužilac Mersudin Pružan.

Odbrana je zatražila da Apelaciono vijeće preinači presudu i oslobodi Aleševića ili da izrekne blažu kaznu. U žalbi je navedeno da je Prvostepeno vijeće neopravdano odbilo saslušanje dva svjedoka nastanjena u inostranstvu, a koja su mogla rasvijetliti ulogu optuženog.

“Nije nam data ista mogućnost kao Tužilaštvu, koje je saslušalo sve svoje svjedoke”, istakao je branilac Sulejman Kadić.

On je dodao da nije jasno zbog čega Prvostepeno vijeće nije povjerovalo svjedocima Odbrane, a jeste svjedocima Tužilaštva, čijim iskazima se, prema njegovoj ocjeni, teško može pokloniti vjera jer su nedosljedni, nejasni i protivrječni.

Odbrana je u žalbi navela da je izrečena visoka sankcija i da nije u skladu sa sudskom praksom.

Optuženi Alešević je rekao da mu je nanesena velika nepravda ovim postupkom, jer je uvijek bio na pravoj strani zakona.

“U toku rata nekoliko hiljada zarobljenika je bilo… Nikad ništa ni riječi nikome”, kazao je Alešević.

On je prvostepenom presudom proglašen krivim, u svojstvu referenta Vojne policije 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za zločine počinjene za vrijeme sukoba između ABiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbama.