BiH

osman mehmedagić

Tužilaštvo traži zabranu obavljanja dužnosti direktoru OSA-e

10/11/2020
FOTO: BIRN

Mehmedagić i Pekić su optuženi da su zloupotrebom položaja koristili resurse OSA-e da dođu do informacija o podnosiocu prijave protiv Mehmedagića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je zabranu obavljanja dužnosti direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću kako bi se neometano vodio postupak u kojem je optužen za zloupotrebu položaja.

Zatražene mjere uključuju i zabranu ulaska u prostorije OSA-e kao i kontakt sa zaposlenima. Mjere su zatražene i za drugoptuženog Muhameda Pekića.

Odbrane su zatražile da prijedlog Tužilaštva bude odbijen kao neosnovan. Pekićeva Odbrana istakla je da je optuženi već suspendovan, piše BIRN.

Mehmedagić i Pekić su optuženi da su zloupotrebom položaja koristili resurse OSA-e da dođu do informacija o podnosiocu prijave protiv Mehmedagića.

Tužilac Oleg Čavka kazao je da je Mehmedagić privatizovao OSA-u i kažnjavao neposlušne.

Dodao je da je Mehmedagić prijavio osobu koja je predala prijavu protiv njega, prilažući fotokopiju anonimne predstavke.

Čavka je kazao da je izvršen pritisak na inspektora Federalne uprave policije (FUP) u vezi sa rješavanjem prijave, te da mu je sugerisano da čita portal istraga.ba, jer tamo sve piše.

On je kazao da je OSA nezakonito podnijela krivičnu prijavu protiv portala Raport, jer je objavio neke navode optužnice.

Tužilac je kazao da se protiv Mehmedagića vodi još jedna istraga u vezi sa diplomom, navodeći da je on nezakonito zabranio vršenje uvida u ovaj javni dokument.

Mehmedagićev rad u OSA-i tužilac je uporedio sa izjavom Luja 14. “Država, to sam ja”.

Mehmedagićeva braniteljica Senka Nožica je ocijenila da je proces montiran i da svi “znamo ko stoji iza toga”.

Ona je kazala da podnosilac prijave nije nikakav “zviždač” ni oštećena osoba, jer je podnijela prijavu u ime anonimnih zaposlenika OSA-e. Ona je navela da tužilac nije ispitivao ko je radnicima dao tu prijavu.

Nožica je upitala šta je direktor OSA-e trebao uraditi kada je utvrdio da je neko lažno podnio prijavu nego podnijeti prijavu protiv NN osobe.

“Znao je da je to politička prijava onih koji su imali interes da ga uklone (…) jer mu je dužnost da zaštiti bezbjednost”, naglasila je Nožica.

Ona je napomenula da je prijava podnesena 27. avgusta ove godine a optužnica podignuta dva mjeseca kasnije, navodeći brojne predmete ratnih zločina koji nisu riješeni 25 godina.

“Čemu ovolika žurba da se razriješi”, upitala je Nožica, procjenjujući da bi postupak trajao tri godine.

Pekićeva braniteljica Jesenka Rešidović priložila je rješenje o suspenziji optuženog, ocijenivši da bi mjere zabrane bile suvišne.

Prema njenim riječima, tvrdnje tužioca o pritisku na FUP su neosnovane, jer je inspektor izjavio da je Pekić dolazio i pitao da li su preduzimali radnje po prijavi Mehmedagića, te da nema nikakvih navoda o pritiscima.

Tužilac je kazao da rješenje o suspenziji ne otklanja opasnost.

“Prvooptuženi je suspendovao drugooptuženog, a prvooptuženog nije niko suspendovao”, primijetio je Čavka.

Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva.

Komentari

Autor: Marija Taušan (BIRN)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.