Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Tužilaštvo zatražilo mjere zabrane za Novalića i ostale: Poznato ime prvog svjedoka?

sudjenje novalic2

Tužitelj smatra da bi optuženi mogli utjecati na svjedoke, prvenstveno na one kojima su optuđeni istovremeno i nadređeni. Odbrana smatra da bi Novalićevom smejnom s funkcije premijera došlo do nesagledivih posljedica po FBiH

U Sudu BiH danas je održano ročište Fadilu Novaliću i drugima koji su optuženi u predmetu u vezi s nabavkom 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta FBiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Današnje ročište bilo je nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu na kojem je Tužilaštvo BiH uputio prijedlog da Sud zabrani Fadilu Novaliću rad na poziciji premijera FBiH do izricanja prvostepene presude, zatim posjećivanje službenih prostorija, te da mu se izrekne mjera zabrane sastajanja s određenim svjedocima. Isti prijedlog upućen je u odnosu na ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Milićević.

BOJAZAN OD UTJECAJA NA SVJEDOKE

Također, zatraženo je i da mjere zabrane u pogledu vršenja funkcije u upravi firme “Srebrena malina” izreknu i Fikretu Hodžiću vlasniku te firme koja je i uvezla respiratore, kao i sastajanje sa svjedocima. Mjere zabrane su zatražene i za Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, a kojima se traži zabrana njegovog pristupa FUCZ-e te sastajanje sa svjedocima.

Kao razlog tome tužilac Mirza Hukeljić je naveo da bi na taj način bio osiguran dignitet rada tih institucija i da s obzirom na to da su optuženi istovremeno i nadređeni mnogim svjedocima da bi i to moglo utjecati na iskaze svjedoka i na sam sudski proces.

On je kazao da je suspenzija ili odstupanje s funkcije praksa u demokratskim zemljama, a na pitanje zbog čega se sad traži zabrana vršenja funkcija opuđenim zvaničnicima, Hukeljić je kazao da je uobičajeno uputiti takav prijedlog nakon što je optužnica potvrđena i nakon što je počeo sudski proces.

No, na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Džemile Begović ima li Tužilaštvo dokaze da su optuženi vršili pritisak na svjedoke, Hukeljić je odgovorio da nema.

Advokati svih optuženih su se usprotivili prijedlogu Tužilaštva BiH, te je između ostalog navedeno da bi primjerice ukoliko bi Fadil Novalić odstupio s pozicije premijera FBiH to dovelo do ozbiljnih poremećaja u FBiH i zbog toga jer je Novalić jedan od članova Fiskalnog vijeća i jedini Bošnjak u tom vijeću, te bi njegovo uklanjanje s pozicija dovelo prema tvrdnjama advokatice Nine Karačić do nesagledivih posljedica u funkcioniranju FBiH.

Također, pravni zastupnici svih optuženih su naglasili da njihovi branjenici nisu utjecali ni na koji način na svjedoke i da su u vrijeme istrage kada su im bile izrečene mjere zabrane sve te mjere i ispoštovali.

Sudsko vijeće će pisanu odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH donijeti naknadno. Naredno ročište zakazano je za 19. mart, kada će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH. Iako ime svjedoka nije rečeno, očekuje se da će to biti Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH koji će kako se pretpostavlja razjasniti pred Sudom BiH sve nedoumice u vezi s poštivanjem Zakona u vezi s nabavkom respiratora kao i o sjednici Vlade FBiH kojoj je prisustvovao 16. marta prošle godine, a na kojoj se govorilo o načinu hitnih nabavki medicinske opreme.

ODBRANA TVDI DA JE PROCES POLITIČKI

Iznošenju prijedloga mjera za optužene, prethodilo je izlaganje uvodnih riječi Senke Nožice u svojstvu advokatice ministrice finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelke Milićević.

Ona je između ostalog kazala da je njena branjenica prošle godine saslušana prvo kao svjedok, a potom, kako je kazala, samo četiri dana prije podizanja optužnice saslušana je kao osumnjičena.

Uz navod da je Tužilaštvo BiH optužujući Milićević možda htjelo dokazati da se u ovom predmetu proces ne vodi samo protiv Bošnjaka, Nožica je ustvrdila da iza ovog predmeta stoji politika.

– Uvjerena sam da je riječ o političkom procesu. Je li možda trebalo dokazati da se proces ne vodi samo protiv Bošnjaka. Propisi na koje se Tužilaštvo poziva su neprimjenjivi u ovom slučaju. Stavlja joj se na teret da je bila dužna kontrolisati rad jednog budžetskog korisnika u ovom slučaju Federalne uprave Civilne zaštite, a ona to po svojoj funkciji nije mogla raditi. Moja klijentica nije počinila nikakvo krivično djelo i Tužilaštvo se poziva na pogrešne zakone, zato neće biti teško dokazati njenu nevinost u ovom slučaju – kazala je između ostalog Nožica u svom uvodnom izlaganju.

Odgovarajući po okončanju ročišta na pitanja novinara da li joj je poznato da je Jelka Milićević 27. aprila prošle godine izjavila da ona ništa ne zna o nabavci respiratora i da sve treba istražiti, Nožica je kazala da je Miličević ispravno postupila.

Podsjećamo, Milićević koja je i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite kazala je tada, da taj štab nije donio nikakvu odluku o pokretanju nabavke respiratora, te da ni na sjednici Vlade FBiH nije data saglasnost na odluku o nabavci respiratora, kao i da sve treba istražiti.

Na novinarsko pitanje kakve dokaze odbrana ima za tvrdnje da je u predmetu “respiratori” riječ o političkom procesu, Nožica je kazala:

– Ne znam da li vam je potreban veći dokaz od toga da se traži smjena premijera i ministrice finansija s funkcija. Oni obavljaju te funkcije politički i to je u stvari skinite ih s tih funkcija, pa će Tužilaštvo lako da provede svoje dokazne postupke. Na kraju krajeva pratite ovu nazovi aferu, mnogi političari su se u nju miješali, mnogo je bilo političkih komentara prema tome i sami možete zaključiti da je ova afera i ovo suđenje praćeno nizom političkih pritisaka – rekla je Nožica.

Nožica je kazala da je po njenom mišljenju cijela procedura nabavke respiratora zakonito provedena i da nema razloga za sumnju, te da ona svoju izjavu bazira na stavu odbrane koja će prema njenim riječima izvesti za to niz dokaza, analiza i vještačenja vještaka.

– Pozivam se na upotrebu respiratora u današnjem trenutku u raznim bolničkim ustanovama i na to da se uopće ne radi o respiratorima koji nisu zadovoljili onu potrebu za koju su i nabavljeni – kazala je Nožica.

Iako je sama otvorila temu o namjeni respiratora i o tome da su u upotrebi u bolnicama, na novinarsko pitanje može li razjasniti činjenicu da niko ne pojašnjava to da respiratori nisu bili stavljeni u funkciju prvenstveno zbog toga jer uvoznik nije obezbijedio instalatera i servisera, a kojeg je podsjećamo FUCZ tražila čak raspisivanjem dva tendera na koji se niko nije javio, Nožica je rekla da neće govoriti o onom što se ne stavlja na teret njenoj branjenici.

– Slušali ste uvodna izlaganja i o instalaterima i o bilo čemu. Ja nisam stručna osoba, niti o tome hoću govoriti, a pogotovo neću govoriti o nečemu što se ne stavlja mojoj branjenici uopće na teret. Ja sam čula uvodna izlaganja mojih kolega i na samom početku sam rekla da smatram da se ovdje ne radi o počinjenju bilo kojeg krivičnog djela – kazala je Nožica.