Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo zatražilo pritvor za Faruka Balijagića i njegovog sina

faruk-balijagic1

Nakon što su osumnjičeni Faruk Balijagić i Ado Balijagić (poznati advokat i njegov sin) ispitani od postupajućih tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, donesena je odluka da se za njih predloži mjera pritvora.

Ovaj je prijedlog upućen Kantonalnom sudu u Sarajevu na odlučivanje, potvrđeno je Feni u Kantonalnom tužiteljstvu.

Naime, prema dokazima koje je ovo tužiteljstvo pribavilo, postoji osnovana sumnja da su Faruk i Ado Balijagić počinili krivična djela – podstrekavanje na krivično djelo ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u saizvršilaštvu.

Tužiteljstvo, stoga, smatra da postoji realna opasnost da bi osumnjičeni ometali krivični postupak odlaskom u Republiku Hrvatsku, a s obzirom na to da imaju hrvatsko državljanstvo, te brojne nekretnine i prebivalište u toj državi.

Također, Tužiteljstvo smatra da bi boravkom na slobodi Faruk i Ado Balijagić utjecali na svjedoke od čijih iskaza ovisi ishod ovog krivičnog postupka, navodeći da su oni osnovano sumnjivi da su počinili više krivičnih djela i da bi njihovo puštanje na slobodu (s obzirom na profesiju prvoosumnjičenog i njegovog srodstva s drugoosumnjičenim) rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Kako je Feni rečeno, Tužiteljstvo još ne raspolaže informacijom kada će biti održano ročište na kojem će se osumnjičeni izjasniti o prijedlogu za određivanje pritvora.