Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nelegalna gradnja

Tužilaštvu KS podnesene krivične prijave protiv odgovornih u Općini Stari Grad

Foto: NGG “Zgrada”

Općina je pokušala nelegalno izuzeti dio zemljišta iz obuhvata nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva kako bi na tom mjestu bio izgrađen stambeno-poslovni kompleks

Neformalna grupa građana “Zgrada”, koja se već više od dvije godine bori protiv nelegalne gradnje u Starom Gradu Sarajevo, uputila je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo krivičnu prijavu protiv pet odgovornih osoba iz Općine zbog sumnje na počinjenje niza krivičnih djela u slučaju planirane gradnje u ulici Maguda u Sarajevu.

Predstavnici ove grupe danas su na konferenciji za novinare govorili o nezakonitostima u vezi sa planiranom gradnjom stambeno-poslovnog objekta u naselju Alifakovac, uključujući pokušaje Općine Stari Grad da se u tu svrhu jedan dio zemljišta nelegalno izuzme iz obuhvata nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva.

Nacionalni spomenik

-Od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH dobili smo dokaz da je Općina Stari Grad svojim postupanjem dovela u zabludu državne institucije i građane Starog Grada i izdala urbanističku saglasnost za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u obuhvatu nacionalnog spomenika iako nije bila nadležna za to. Regulacionim planom “Alifakovac-Babića Bašća”, parcela u ulici Maguda 3 je u procesu harmonizacije 2018. godine iscijepana na četiri nove parcele. Jednu od tih parcela (373/2), koja je desetljećima služila kao dvorište naše zgrade, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika uvrstila je na popis onih koje će ući u obuhvat nacionalnog spomenika. Međutim, Općina Stari Grad cijepa tu parcelu i od njenog dijela koji graniči sa zaštitnim pojasom formira novu parcelu (373/5), sada označenu kao “gradilište”, na kojoj je planirana izgradnja stambeno-poslovnog objekta – kazala je Maja Štabek-Gliha.

Naglašava da je Općina svojim postupcima dovela u zabludu kupca parcele, građane, ali i institucije, predstavljajući se kao nadležna za izdavanje urbanističke saglasnosti i ostalih dozvola za građenje na novoformiranoj parceli. Međutim, istina je da je to u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja jer se radi o parceli koja je u granicama nacionalnog spomenika.

Cijepanje parcela

-Komisija je ustanovila da je Općina Stari Grad Sarajevo još u julu 2019. bila obaviještena da su počele pripreme na izradi Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika nacionalnim spomenikom. Prema prijedlogu Odluke matična parcela (373/2) je uključena u obuhvat nacionalnog spomenika. U ljeto 2020. Općina Stari Grad tu parcelu cijepa na dvije nove parcele, o čemu Komisija nije obaviještena. To je za posljedicu imalo da je nova parcela (373/5) postala, uslovno rečeno, ostrvo koje nije nacionalni spomenik, okruženo sa svih strana parcelom (373/2) koja jeste prostor nacionalnog spomenika. Po mišljenju Komisije, cijepanje parcela prije ili za vrijeme procesa donošenja odluke ne utiče na namjeru Komisije da cijelu parcelu proglasi sastavnim dijelom nacionalnog spomenika – navodi Štabek-Gliha.

Također, podsjetila je da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tri dana prije prodaje novoformirane parcele na javnom konkursu od Općine zatražila hitno zamrzavanje svih aktivnosti prodaje zemljišta u ulici Maguda, kao i svu relevantnu dokumentaciju za parcelu koja se prodaje i njeno neposredno okruženje. Međutim, Općina Stari Grad nije ispunila ove zahtjeve i prodala je parcelu.
Građani su se obratili i Instituciji ombudmena za ljudska prava, koja je dala mišljenje da je postupanje Općine Stari Grad izrazito zabrinjavajuće, te da odluke i postupanja organa i tijela institucija u BiH ne smiju kod građana stvarati osjećaj nesigurnosti i izazivati nepovjerenje u zakoniti rad javnih organa.