Završne riječi pred Sudom BiH

Tužitelj Ćazim Hasanspahić: Kod Alise je fingirana amnezija i do smrti ću stajati pri toj tvrdnji

zijad mutap alisa ramic 2 DB

Posebno je potresno bilo kada se pred kraj završnih riječi tužitelj Hasanspahić okrenuo prema Murizu i Arijani Memić, ocu i sestri ubijenog Dženana Memića i obratio im se sljedećim riječima: Uvažena porodice Memić, hvala Vam za Vašu borbu. Ne možemo Vam vratiti Dženana, ali Vaša borba je borba i za buduće generacije i ja Vam se na tome zahvaljujem

Pred Sudom BiH danas su završne riječi u predmetu “Zijad Mutap i ostali” iznijeli tužitelji Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara. Po mnogo čemu ova faza jednog sudskog procesa u BiH bila je specifična u odnosu na druge do sada viđene završne riječi u nekom postupku. Prije svega završnica ovog procesa kada su tužitelji Hasanspahić i Čampara obrazlagali čime su dokazali navode optužnice bila je prožeta izuzetnim emocijama i posebnom atmosferom. Ne samo zbog toga jer su u sudnici potresne detalje o istrazi o smrti Dženana Memića slušali Dženanov otac Muriz i sestra Arijana Memić s njihovim pravnim zastupnikom Ifetom Feragetom.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Završne riječi u ovom predmetu svakako će bez obzira na presudu koja predstoji, baš kao i sam slučaj stradanja Dženana Memića ostati upamćene po tome što se možda prvi put u praksi pravosuđa u BiH moglo vidjeti s kolikim žarom i željom su tužitelji u jednom predmetu javno iskazali koliko je i njima samima stalo da se ovaj slučaj u konačnici razriješi i da nakon sedam godina oni koji su odgovorni za smrt Dženana Memića kao i oni koji su im pomagali ne prođu nekažnjeno konačno za to dobiju zasluženu kaznu.

Svjedoči o tome nekoliko činjenica. Prvo, tužitelji uopšte nisu napisali završne riječi, nego su Hasanspahić i Čampara satima naizmjenično izlagali pred Sudskim vijećem u sastavu predsjedavajući Branko Perić, te članovi Nenad Šeleda i Izo Tankić, sve ono što smatraju da je bilo ključno u sudskom procesu u kojem se pored Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Ova činjenica ide u prilog posvećenosti ovom predmetu, a što nažalost ne viđamo često u sudnicama bh. pravosudnih institucija.

Također, tužitelji Hasanspahić i Čampara su više puta ponovili da ovaj predmet spada u predmete koji su obilježili rad pravosuđa u poslijeratnoj BiH i da on značajno utiče i na pravnu sigurnost u BiH i prošlih godina, ali i za buduće vrijeme.

S izlaganjem je prvo počeo tužitelj Ćazim Hasanspahić. On je kazao da je Tužilaštvo BiH u ovom predmetu saslušalo 65 svjedoka, od kojih je njih 15 imalo mjere zaštite, a izveden je 151 materijalni dokaz.

Hasanspahić je kazao da je iza nas suđenje koje nije uobičajeno ne samo u BiH, nego i u regiji, te je pojasnio da se suđenje odnosi na prikrivanje, podmetanje i fingiranje dokaza u slučaju smrti jednog mladića o kojem svi koji su ga poznavali imaju samo lijepe i riječi hvale.

Ovaj postupak, kazao je Hasanspahić karakterističan je i po tome što su u njemu učestvovala lica koja su bila dužna otkriti počinioce i imali su ovlaštenja da prikupljaju dokaze. Međutim, umjesto da rade svoj posao, optuženi su ovaj predmet odveli u pogrešnom pravcu, a pri tome su prikrivali, fingirali i podmetali dokaze.

Hasanspahić je podsjetio na presudu Vrhovnog suda FBiH iz prošle godine kojom je presuđeno da nema nijednog dokaza da je u slučaju stradanja Dženana Memića desila saobraćajna nesreća na čemu je godinama insistiralo Tužilaštvo KS, izuzev vještačenja Ševala Kovačevića čiji je nalaz Vrhovni sud FBiH odbacio, jer se Kovačević bavio ponašanjem oštećenog, a nije dokazao da se desila saobraćajna nesreća.

ALISA JE GOVORILA “TATA, ZOVI SVOJE LJUDE”

– Za posljedicu imamo patnju koju proživljava porodica Memić koja traje sedam godina. Da je porodica Memić 2016. dobila unuka, jutros bi ga pratili u školu. Ne bi bili ovdje u sudnici. Na nama je da pred tu porodicu stavimo zrnce pravde. Da kažemo kako se slučaj odigrao. Još nema zrnca istine, zrnca pravda, što bi kazalo “ovo je učinjeno tako”. Danas možemo reći jedino da rahmetli Dženana nema. Porodici ne možemo vratiti Dženana, ali možemo reći da ćemo vratiti vjeru u pravdu – kazao je Hasanspahić.

Tužitelj Hasanspahić kazao je da je karakteristično za ovaj postupak i to da su on i tužitelj Čampara za svaki dokaz morali davati obrazloženje zašto je bitan.

– Sve smo čuli od svjedoka. Ovaj postupak je specifičan jer je bio predmet i ocjene međunarodnih eksperata. Tužilaštvo BiH smatra da je dokazalo da se optuženi trebaju proglasiti krivima i to na temelju dokaza – kazao je Hasanspahić.

On je kazao i da je posljednji dokaz Tužilaštva BiH u ovom postupku bio dnevnik Zijada Mutapa.

– Upečatljiva je evidencija koju je Zijad Mutap vodio od 8. februara 2016. godine. Šta to znači? Da nijedan događaj ni prije, ni poslije nije bitan. U dnevniku se od toga dana govori o kretanju Alise tada Mutap, danas Ramić i Dženana Memića. Zašto se od tada vodi evidencija? Vidjeli smo da je Zijad Mutap vodio dnevnik, izdavao naredbe Hasanu Dupovcu, a kasnije sa inspektoricom Sanelom Hasanbegović pio kafu i govorio koga treba uhapsiti. Čuli smo svjedoke koji su govorili o tome da su dali snimke videonadzora Hasanu Dupovcu jer je imao činove, jer su vjerovali policiji – dio je iz uvodnog izlaganja u završnoj riječi tužitelja Hasanspahića.

Tužitelj Hasanspahić je spomenuo i dokaze s lice mjesta gdje je pronađen Dženan Memić 8. februara 2016. godine, te izjave policajaca iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP-a Kantona Sarajevo koji su prvi došli na lice mjesta.

– Radi se o licima koa su zatekla Dženana Memića kako krklja i Alisu koja je s njima razgovarala i rekla: “Zove me otac”. Je li to karakteristično za osobu koja se ničeg ne sjeća? Alisa je dala policajcu telefon da se javi. Nekoliko minuta nakon toga Zijad Mutap dolazi prvi na lice mjesta. Organizator Zijad Mutap uvijek je prvi – kazao je Hasanspahić.

Tužitelj je dalje obrazlažući dokaz da je Zijad Mutap organizirao grupu za prikrivanje dokaza i vođenje istrage u pogrešnom pravcu pojasnio kako je kritične noći 2016. godine Zijad Mutap nazvao kćerku Alisu u vrijeme dok su s njom razgovarali pripadnici DKPT-a i MUP-a KS, te da im je ona rekla “da je zove otac” i dala telefon jednom od policajaca. Pet minuta nakon toga, tvrdi tužitelj, Mutap je došao na lice mjesta, a Alisa mu je prema izjavama svjedoka policajaca tada rekla: “Tata, zovi svoje ljude”.

Mutap je i dolaskom pred KCUS, gdje je stigao u vrijeme kada i Hitna pomoć u kojoj je bila Alisa prvi razgovarao s policajcem Josipom Barićem, te je Hasanspahić podsjetio na to kako se Mutap iako nije pripadnik nijedne policijske agencije, niti službeno lice. upleo ili bolje rečeno faktički stavio na čelo istrage o stradanju Dženana Memića. Tužitelj je pojasnio i detalje iz nalaza o stanju Alise Mutap 8. februara 2016. godine, te o onome šta je ona tu noć rekla ljekarima i policiji.

– Zijad vodi evidenciju i o tome. Ko faktički tada vodi istražne radnje? Pomjera se prema Zijadu. On govori koje vozilo treba pribaviti, koga treba uhapsiti, sve koincidira s ostalim dokazima. Daje Hasanu Dupovcu broj telefona zaštićenog svjedoka M10. Alisa Mutap iako je dala telefon policajcu da se javi, prilikom prvog pregleda je svjesna, orijentirana, komunikativna, to je potvrdio i ljekar. S druge strane osoblju službe Hitne pomoći je dala podatke gdje stanuje, šta studira, čak je rekla šta je taj dan i ručala. I policiji je dala podatke. S druge strane ko u istrazi obilazi lice mjesta, ko saslušava Alisu? U prostorijama MUP-a KS, Alisu Mutap prvi je saslušao Hasan Dupovac, Dupovac prvi izuzima videosnimke i to sutradan s kuće Šerifa Konjevića. Hasan kasnije nije učestvovao u izuzimanju snimaka, niti pribavljao naredbu. Hasan sa Barićem saslušava Alisu u prisustvu Zijada Mutapa i majke, iako je Alisa u tom trenutku punoljetna. I to saslušanje teče bez znanja tužitelja. U svakoj radnji je Zijad Mutap. To dokazuju dokazi. Josip Barić je komentirao: ” Ona sve zna, do nje je”. Tada, prilikom saslušanja znaju da Alisa sve zna. A, traga se za amnezijom. Zar sve ovo ne pokazuje da postoji grupa s jasnim ciljem, ako Alisa sve zna, amnezije nema. Poznat je Alisi počinilac i način, ali ova lica poduzimaju sve radnje da to prikriju. Fingirana je amnezija i do smrti ću stajati pri toj tvrdnji – kategoričan je danas bio Hasanspahić, ponovivši da osoba koja daje sve podatke, kaže da ima amneziju.

Spominjao je danas tužitelj Hasanspahić i Rome protiv kojih se vodio postupak za navodnu saobraćajnu nesreću u slučaju stradanja Dženana Memića, te svjedoke koji su govorili o posjeti Zijada Mutapa i Alise Mutap – Ramić Seferovićima.

ROMI DOBILI 200.000 KM

– Analizirajući dnevnik mogli ste čuti da su Romi dobili 200.000 KM. Imali smo i zaštićenog svjedoka M15 koja je istakla da joj je svjedok M11 rekao da su Alisa i Zijad bili kod Seferovića i da je Alisa nosila neku skicu. 1. juna 2016. godine je nakon ovakvih priprema na temelju priznanja podnesen izvještaj protiv Ljube i Bekrije Seferović za ubistvo. Nakon uvažavanja žalbe po odluci za pritvor, sastavlja se izvještaj o saobraćajnoj nesreći za šta nije bilo nijednog dokaza. Ko dolazi u Odsjek za krvne delikte MUP-a KS? Dolazi Hasan Dupovac. To smo svi čuli. Svi svjedoci su potvrdili da ne pamte takvu situaciju, da neko iz jednog odsjeka dođe u drugi odsjek i pravi izvještaj. Zašto? Zato, jer se iz časa u čas radilo na fingiranju dokaza. Zijad Mutap je komunicirao s inspektorima. Čitao sam kada je on pisao “treba uhapsiti Mirzu Ploskića”. I Ploskić biva uhapšen. Zijad kaže: “Treba pribaviti zeleni Clio”. I taj se automobil pribavlja. Ko prisustvuje vještačenju automobila Clio? Hasan Dupovac i Josip Barić. Nema nikakve dileme da je Zijad Mutap organizirao ovu grupu. Tužilac nije obaviješten o pribavljanju tog vozila. Podsjetit ću da je Vrhovni sud FBiH rekao da je jedini dokaz da je u ovom slučaju bila saobraćajna nesreća bilo vještačenje Ševala Kovačevića, a Vrhovni sud je to vještačenje odbacio, jer se vještak bavio time kako se ponašao oštećeni. Nismo dobili odgovor na pitanje šta je odredilo da se u ovom slučaju djelo kvalifikuje kao saobraćajna nesreća – riječi su tužitelja Hasanspahića.

Hasanspahić je podsjetio da su sredinom februara 2016. godine Zijad Mutap i Hasan Dupovac obećali novčanu korist Edvinu Abdiću i osobi koja je kasnije postala zaštićeni svjedok pod oznakom M10, iako znaju da ta lica nisu mogla prikupljati dokaze.

– Svjedok M10 je neposredno nakon toga napadnut. M10 je potvrdio da je dan nakon događaja normalno razgovarao s Alisom u njenoj kući. Rekla je čak da je Dženan kod sebe uvijek imao mnogo para, a da tu noć nije. Rekla je da je vidjela raščupanu osobu s tamnim tenom, koja je nosila palicu, da je Dženan trznuo glavom i i sjeća se da je ta raščupana osoba ulazeći u auto rekla: “Eto vam sad”. Uprkos svemu tome, Zijad daje upute Hasanu da se traži Renault Clio. Zašto? Da bi se prikrio čupavi. Zašto nije tražena palica, a tražen je Clio? Josip Barić je kasnije prisutan i kad se saslušavao M10. Na traga se za palicom. Traži se vozilo da se istraga odvede u tom pravcu. Kad se M10 vozio s Edvinom Abdićem nazvao ga je Zijad da se nađu na parkingu kod restorana “Brajlović”. Nakon toga Zijad ga obavještava da će ga tad zvati Hasan. M10 potvrđuje da se našao s Hasanom više puta i da mu je rekao da nađe Clio koji je vlasništvo Mirze Ploskića. Kada je M10 rekao da tu noć vozilo nije bilo kod Mirze, Hasan je govorio da to nije bitno, da se vozilo mora naći. Rečeno im je “učinite sve osim ubistva da nađete to vozilo i ništa ne brinite”. Sve navode potvrdio je Edvin Abdić. Zanemaruje se sve, čak da je vozilo i plaćeno i ide se u tom pravcu da se prikaže da je to vozilo učestvovalo u navodnoj nesreći.

Nesumnjivo je da je Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću poznato da se dokazi ne mogu plaćati. To je podmetnuti, fingirani dokaz i stvar koja se morala proizvesti da bi se išlo u postupak za nesreću. Sve im je bilo poznato, da se mora postupati po naredbi suda, a nisu. Svjedoci su potvrdili da to vozilo uopšte nije bilo u Velikoj aleji. Pa, zašto nije obaviješten tužilac. Ja da sam imao sumnju da je to vozilo učestvovali u događaju odmah bih obavijestio tužioca. Vještak Smajić utvrđivao je kod Clia samo opšte karakteristike. Svjedoci su potvrdili da im je Hasan Dupovac rekao da će dobiti novac od njega ili od Zijada Mutapa ukoliko nabave Renault Clio. Ovo vozilo je podmetnuto. Sve su to potvrdili dokazi. Zašto će policijski službenik nuditi novac za dokaz? Samo u slučaju ako želi da ga podmetne.

Tužilac Meris Ćato je rekao da ga je o pronađenom Renaultu Clio izvijestio Hasan Dupovac, ali tek kad je Clio dovezen pred zgradu policije. Hasan je rekao da je auto pronađen uz pomoć informanata iz SIPA-e, čime se tužilac držao u zabludi. Optuženi su znali da vozilo Renault Clio nema veze sa smrću Dženana Memića – pojašnjavao je danas u završnoj riječi tužitelj Hasanspahić.

Tužitelj Dubravko Čampara je kazao da ono što je i dalje tragično je da je zeleni Renault Clio i danas u MUP-u KS.

– A, to vozilo je pribavljeno na način koji je prevaran. Nikada o svim činjenicama nije obaviješten tužilac. Nije Clio jedina stvar do koje se došlo na prevaran način. Ima i drugih dokaza koji govore da se radilo bez obavještavanja tužioca. Hasan cijelo vrijeme prikuplja ključne dokaze i o svom radu ne obavještava tužioca.

Hasan Dupovac je izuzeo videosnimke sa kuće Šerifa Konjevića i s rezidencije kuvajtske ambasade. Hasan je snimke iz kuće Šerifa Konjevića prebacio na stick za koji se ni danas ne zna gdje je završio. Ne radi se u ovom slučaju o nekom policijskom pripravniku, nego o šefu saobraćajnih istraga. Dupovac nije pozvao tužioca da mu kaže da će izuzeti snimke videonadzora, niti je obavijestio sud. Svi svjedoci su nedvosmisleno potvrdili da je Hasan tražio da se skinu snimci. Tek mjesec nakon toga drugi odjel MUP-a KS će do snimaka doći legalno, uz naredbu suda. Hasan Dupovac nije učestvovao u legalnom toku izuzimanja snimaka. Šerif Konjević je potvrdio da mu Dupovac nije pokazao naredbu ili bilo kakav papir o izuzimanju snimaka. Kada su u pitanju snimci s kuvajtske rezidencije, Hasan Dupovac je kontaktirao Vahidina Memića kojeg je pitao da li na snimcima s tog objekta ima automobil Renault Clio. Vahidin Memić mu je rekao da nema na snimku takvog automobila. Memić je pitao Dupovca hoće li donijeti snimak u MUP KS, a Dupovac mu je odgovorio: “Nipošto ne donosi u policiju”. Dupovac je kasnije poslao Sanelu Hasanbegović po taj snimak. Šta je to MUP KS? Kriminalna organizacija? Zašto je Dupovac rekao Vahidinu Memiću da ne dolazi u policiju sa snimkom? Zbog fingiranja dokaza. Ni danas se ne zna gdje je CD sa tim snimcima – kazao je tužitelj Čampara u završnoj riječi.

Tužitelj Čampara je podsjetio i da su svjedočili policijski službenici koji su dan nakon kritične noći pronašli komade stakla u Velikoj aleji. Kada su o tome obavijestili Hasana Dupovca on im je rekao da ih prikupe i donesu u stanicu. Hasan je kasnije pred svojom sekretaricom uzeo plavu kovertu u kojoj je bilo to staklo i bacio ga u kantu za otpatke.

– Ne radi se ovdje o pripravniku, nego o visokopozicioniranoj osobi s iskustvom. Šef saobraćajnih istraga MUP-a KS ne može to raditi. On mora zbog toga biti kažnjen, pogotovo jer kao posljedicu tog događaja imamo mrtvo dijete. Ovaj predmet doveo je do pravne nesigurnosti u BiH. Nije to prvi uviđaj Hasana Dupovca i Josipa Barića, nego je bio 1001. Znaju oni da tužilac vodi istragu i da se tužilac o svemu mora obavijestiti. Je li iko čuo da MUP KS prevarnim radnjama dolazi do nekog dokaza. S Cliom je bila prevara, pa s videonadzorom, pa s kovertom u kojoj je dokaz koji se baca u smeće. To šef saobraćajnih istraga ne može raditi slučajno, nego namjerno. To su potvrdili svi svjedoci. Van svake razumne sumnje je dokazano da je Hasan Dupovac to počinio i da je svjesno izveo radnje koje mu se stavljaju na teret. Odbrane optuženih nisu ponudile dokaze koji bi poljuljali dokaze Tužilaštva BiH – kazao je tužitelj Čampara.

Tužitelj Hasanspahić, nastavio je s obrazloženjem da “ne možemo u ovom slučaju govoriti da je bila neka greška ili da je riječ o plodu slučajnosti.”

– Može se jednom pogriješiti, ali ne toliko puta. Govorio sam da je Zijad Mutap brzo bio na licu mjesta i da je zvao Alisu očekujući da će se nešto desiti. Nešto što je bolno. Postojanje dokaza, svjedoci iz DKPT-a i MUP-a KS koji su bili tu noć na licu mjesta već su rekli da je nakon dolaska Zijada Mutapa, Alisa rekla: “Tata, zovi svoje ljude”. Tata dolazi nakon nekoliko minuta. To ne može biti slučajnost nego plan. Trebamo prekinuti farsu postojanja amnezije. Alisa prikriva način na koji je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede. Ona ih je svjesno prikrila. Ona je prema nalazu ljekara nakon događaja bila svjesna, komunikativna, orijentirana. Ako je neko naivan da vjeruje u amneziju, mi nismo. U jednu ruku mi je drago da ovu završnu riječ nismo napisali – ocijenio je Hasanspahić.

Tužitelj Hasanspahić ponovo se osvrnuo na tvrdnje o amneziji Alise Mutap – Ramić.

– Nalaz doktora Abdulaha Kučukalića od 3. marta 2016. godine isključuje mogućnost organski uvjetovane amnezije, odnosno nesjećanja na duži period nakon inkriminiranog događaja. Kompletna amnezija kod Alise Mutap je nevjerodostojna, ocijenjeno je u nalazu. Nesjećanje pojedinih dijelova događaja moglo je trajati u periodu od najviše osam sekundi. Nema nikakvih dokaza ni da je Alisa kritične noći imala problema sa gubljenjem svijesti. Ako govorimo o CT pregledu, nisu pronađene bilo kakve izmjene na mozgu. Nema nijednog drugog razumnog zaključka. Alisa je bila sudionik događaja, zvao je tata, pokazala telefon, nije imala potpunu amneziju, bila je svjesna i uprkos svemu nemamo iskaza. Jedina ispravna odluka je da Alisa odgovara – ocijenio je on.

I Tužitelj Čampara, kazao je da “famoznu amneziju” kod Alise, niko nije našao u dokumentima.

– Ulazimo u opasan presedan. Nemamo nijedan dokaz, izuzev da je doktor Kučukalić rekao da nesjećanje može trajati osam sekundi. Nemamo kod Alise teške, nego lake tjelesne povrede. Nemamo oštećenje mozga, s takvim dokazima ulazimo u presedan. Počet će nam ljudi dolaziti i govoriti “ne sjećam se”, a na pitanje “imaš li dokaz za to”, odgovarat će “nemam, šta će mi” – upozorio je Čampara.

BARIĆ NIJE IZUZEO ALISIN KRVAVI DŽEMPER

Obrazlažući zbog čega Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze da je Josip Barić uključen u grupu kojom je rukovodio Zijad Mutap i koja je radila sve na zataškavanju istine, Čampara je kazao da je Barić u kritičnoj noći razgovarao sa Zijadom Mutapom ispred KCUS-a, te je rekao da su se Barić i Mutap poznavali godinama prije tog susreta.

– Nakon razgovora sa Zijadom Mutapom ispred KCUS-a kojeg je poznavao godinama ranije, razgovor je obavljao i s Alisom Mutap, a propustio je od nje uzeti krvavi džemper. Muriz Memić je ovdje svjedočio da je dolaskom pred KCUS zatekao Josipa Barića kako razgovara s Alisom Mutap. Na Alisi je bio vidno krvav džemper kojeg Josip Barić nije izuzeo. Barić je imao naredbu tužioca da od Dženana Memića i Alise Mutap izuzme sve stvari. Barić je od Dženana i izuzeo svu odjeću i druge predmete, a od Alise nije izuzeo krvavi džemper. Josip Barić je u jednoj službenoj zabilješci naveo da je u kritičnoj noći došlo do saobraćajne nesreće, u drugoj zabilješci je napisao da mu je Alisa rekla da ih je neko napao. Krvavi džemper Alise Mutap bio je ključni dokaz, a Barić ga nije izuzeo. Alisa je taj džemper odnijela kući, mi ga nikad nismo vidjeli i nismo ga mogli koristiti. Nesumnjivo je da Barić nije postupio po naredbi tužioca da izuzme sve dokaze. Imali smo očitovanje tadašnje glavne tužiteljice da se zbog izjave Josipa Barića istraga usmjerila u pogrešnom pravcu. Josip Barić svjesno nije izuzeo džemper, a imao je naređenje da izuzme svu odjeću, a naređeno mu je da ne uzima izjave. Barić je svjesno sačinjavao dijametralno suprotne izjave. Postupao je sa sviješću i s umišljajem – kazao je Čampara.

I tužitelj Hasanspahić je govorio o posljedicama neizuzimanja Alisinog krvavog džempera i podsjetio je da su policajci koji su bili s Alisom dok se kritične noći čekao dolazak Hitne pomoći vidjeli krv koja se slijevala niz Alisinu jaknu.

– Postojala je krv i na džemperu, ali zbog propusta Josipa Barića nikada nećemo saznati čija je krv bila na Alisinom džemperu. Je li to bila krv od Dženana Memića ili od raščupanog lica koji je rekao “eto vam sad”. Barić nije izuzeo dokaze, ali je vodio razgovor s Alisom i Zijadom i prisustvovao njenom saslušanju u MUP-u. Poturate dokaze, a ovamo nema majice. Pomenuo bih i izjave svjedoka M4 i M1 kako je vozilo Hitne pomoći u kojem je bila Alisa zaustavljano, a isto to se spominje i u dnevniku Zijada Mutapa.

OŽEGOVIĆ OBRISAO SNIMKE S BUDNJINOG HOTELA

Kada su u pitanju optužbe protiv Muamera Ožegovića, recepcionera Hotela “Crystal” u vlasništvu Alije Budnje, tužitelj Hasanspahić je ocijenio da je Tužilaštvo BiH dokazalo da je Ožegović obrisao snimke videonadzora s tog hotela i to za period od 8. februara do 11. februara 2016. godine.

On je kazao da su i svjedoci govorili o tome kako su došli u Hotel Crystal i utvrdili da postoje snimci za period od 8. februara do 11. februara, ali u trenutku kad žele izuzeti snimke nestaje struje. To je bilo u petak. Kada dolaze u ponedjeljak, svi drugi snimci s videonadzora su dostupni samo nema onih koje je tražio MUP KS, za period od 8. do 11. februara.

Hasanspahić je kazao da je Muamer Ožegović bio jedina osoba koja je znala šta policijski službenici traže, da je on bio prisutan kada su oni odredili koji im snimci trebaju i to zabilježili na stikeru, kao i kada je nestalo struje. Ožegović je dočekao policajce i kada su došli u ponedjeljak i kada su ustanovili da snimaka koje su u petak vidjeli da postoje nakon dva dana nema.

Tužitelji su istakli da su svjedoci i vještak Irhad Kos potvrdili da su snimci mogli biti samo namjerno izbrisani i da nestanak struje nije mogao uzrokovati brisanje snimaka. Tužitelj Hasanspahić je podsjetio da je vještak Irhad Kos čak proveo i simulaciju nestanka struje na istom hard disku na kojem su bili i snimci u Hotelu Crystal i da je dokazao da nestanak struje nije mogao uzrokovati brisanje snimaka. Tužitelji su ostali pri stavu da su dokazali da je samo ljudski faktor namjerno mogao biti uzrok nestanka snimaka i za to terete Muamera Ožegovića.

Tužitelji su danas podsjetili da je odbrana Muamera Ožegovića nedavno u sudnici prikazala videosnimak s videonadzora iz 2013. godine kako bi pokušali dokazati da je loša rezolucija s tih kamera.

– Zašto nam nisu donijeli snimak iz 2016. godine? Taj su izbrisali. Devet godina se mogu čuvati snimci, a vidjeli smo taj iz 2013., ali nismo onaj od 8. do 11. februara 2016. godine. Svjedoci su potvrdili da je Zijad Mutap bio prvi na licu mjesta, da su se Alisa i Dženan raspravljali na putu ka Velikoj aleji. Nema evo dolaska Zijada Mutapa, da li je došao iz pravca Hotela Crystal. Nemamo to na snimcima – kazao je tužitelj Čampara.

Tužitelj Hasanspahić istaknuo je i da ovaj predmet i njegove posljedice prelaze granice BiH.

– Kakvu mi ovdje sigurnost vidimo. U podmetanju dokaza učestvuju pripadnici MUP-a KS. Ovo je test svih nas. Hoćemo li dopustiti ovo? Veća je patnja za porodicu Memić hodati po sudovima nego ona patnja od 8. februara 2016. godine. Oglasite ih krivim i kaznite ih po zakonu – zatražili su danas tužitelji Tužilaštva BiH od Suda BiH.

Posebno je potresno bilo kada se pred kraj završnih riječi tužitelj Hasanspahić okrenuo prema Murizu i Arijani Memić, ocu i sestri ubijenog Dženana Memića i obratio im se sljedećim riječima:

– Uvažena porodice Memić, hvala Vam za Vašu borbu. Ne možemo Vam vratiti Dženana, ali Vaša borba je borba i za buduće generacije i ja Vam se na tome zahvaljujem.

Tužitelji su podsjetili da Tužilaštvo BiH vodi još jednu istragu o smrti Dženana Memića.

Na sljedećem ročištu, u naredni četvrtak, završnu riječ će iznijeti i Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Završne riječi istog dana dat će i odbrane optuženih.