Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Tužitelj Saniti Alagić: Nemojte se smijati ozbiljnim pitanjima

sanita-alagic-n1
Sanita Alagić

Pomoćnica Fahrudina Solaka na ozbiljna pitanja o tome ko je provjeravao funkcionalnost respiratora iz ponude koji su plaćeni s naših 10,5 miliona KM i kojima su trebali biti liječeni oboljeli od Covid-19, umjesto odgovora prvo je ponudila osmijeh, na što joj je skrenuta pažnja, da u tome nema ništa smiješno

SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite u sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje nastavila je danas, već treće ročište po redu, svjedočenje pred Sudom BiH u predmetu “Fadil Novalić i drugi”.

Riječ je o suđenju koje se vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu prošle godine za 10,5 miliona KM.

Alagić je svjedočenje nastavila odgovarajući na pitanje tužitelja Mirze Hukeljića da razjasni koliko je ponuda firma „FH Srebrena malina“ dostavila Federalnoj upravi Civilne zaštite i na koju vrstu respiratora su se odnosili.

SANITA SE ČAS SJEĆA OZNAKA, ČAS NE SJEĆA

Sanita Alagić je kazala da su bile ukupno tri ponude za nabavku respiratora. I to da je jedna stigla putem e-maila iz Vlade FBiH, da je jednu ponudu donio Davor Pehar, tadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo na sjednicu Federalnog štaba Civilne zaštite, te da je treća ponuda stigla na portirnicu Federalne uprave Civilne zaštite.

Alagić tvrdi da je 3. aprila prošle godine na poziv sekretarice došla u kabinet Fahrudina Solaka, tadašnjeg direktora FUCZ-a, kako bi nakon sastanka s njim i s Fikretom Hodžićem, vlasnikom firme „FH Srebrena malina“ razgovarala o ponudama koje je Hodžić poslao za nabavku respiratora.

Ona je posvjedočila da je tada dogovoreno da se napravi ugovor s „Malinom“ na osnovu ponude ove firme za koju su danas, čak i tužitelj i Alagić, a i odbrana optuženih govorili da je stigla „iz Vlade FBiH“ i navodno je riječ o ponudi za respiratore HCVE 003.

Ali, Sanita Alagić tvrdi da je sa sobom imala i ponudu „Maline“ za respiratore ACM812 A, te da je u procesu nastanka ugovora , odnosno prilikom unošenja podataka došlo do zamjene šifri, te da je umjesto HCVE003 trebalo odmah staviti ACM812 A.

Nakon nejasnih izjava Alagić o tome na osnovu koje je ponude došlo do zaključenja ugovora za nabavku respiratora, predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović pitala je Alagić „koja je ponuda stigla iz Vlade FBiH“, Sanita Alagić je odgovorila „ponuda za HCVE003“.

Ali, u kasnijim odgovorima na slična pitanja Alagić je rekla da je u prilogu ugovora bila ponuda za ACM812 A respiratore, a da je s obzirom na to d aje postojala ponuda i za HCVE 003, greškom unijeta ta oznaka.

Ponovila je da smatra da je to tehnička greška, za koju tvrdi da je naknadno ispravljena i to u roku 2-3 dana.

Reagirala je sutkinja Begović koja je konstatirala i Sanitu Alagić pitala, „vi mijenjate predmet ugovora, jeste li bili svjesni toga i jeste li nekog upozorili“.

Svjedokinja nije konkretno odgovorila na ovo pitanje, a nije imala ni konkretno i suvislo pojašnjenje ni nakon što je član Sudskog vijeća Braco Stupar, kazao da se u ovom slučaju unos druge oznake za respiratore, ne može nazvati ispravljanjem tehničke greške, jer se radilo o skroz drugom predmetu nabavke za koji je također postojala ponuda.

Iz daljeg toka suđenja, moglo se zaključiti zbog čega je tužitelj Mirza Hukeljić insistirao na odgovoru o tome da svjedokinja precizno odgovori koliko je ponuda „firme „FH Srebrena malina“ i to isključivo za respiratore stiglo u FUCZ i da kaže s kojim oznakama.

Naime, Hukeljić je kada je odbrana optuženog Fahrudina Solaka na grafoskopu u sudnici pokazala ponudu za respiratore ACM812 A, insistirao na tome da se kaže gdje je ta ponuda pronađena, jer je Tužilaštvo BiH nije našlo u FUCZ-e iako svjedokinja Alagić tvrdi da je ta ponuda bila uz ugovor.

Hukeljić je nakon što je odbrana odbila iznijeti svoja saznanja o tome gdje je ta ponuda nađena, samo kazao da je nađena „kod optuženog“, ne precizirajući kojeg, te ponovio da taj dokument nije pronađen u Upravi.

Ostalo je nejasno i na koju ponudu „Maline“ se misli kada se u sudnici govori da je „stigla iz Vlade FBiH“, jer takva ponuda do sada nije pokazana među izvedenim dokazima. A, kada spominju u sudnici ponudu „iz Vlade FBiH“ onda prikazuju ponudu koju je Zavod za javno zdravstvo dobio iz Ureda premijera FBIH, Fadila Novalića, a koja je kako je vidljivo i iz prikazane ponude poslata iz Ureda premijera, uz naznaku na njegovu ličnu preporuku Zavodu za javno zdravstvo,a potom ju je Zavod dostavio FUCZ-e.

Veoma je bitno da se precizira da je ponuda proslijeđena iz Ureda premijera FBIH, jer kada se , kao što su to danas govorili akteri u ovom predmetu kaže da je ponuda stigla iz Vlade FBiH, to bi onda značilo da je kompletna Vlada FBiH znala da je stigla ponuda od Hodžića za respiratore, a to do sada ni sa čim nije potkrijepljeno. Kada je danas prikazana ponuda koju je Zavod za javno zdravstvo dobio iz Ureda premijera, u toj ponudi čak nisu bili respiratori, ni HCVE 003, niti ACM812 A, nego oni tipa Juwel i Shangrila.

S druge strane, izvedeni su brojni dokazi koji govore u prilog činjenici da je za ponudu „Maline“ znao premijer i uzak krug njegovih saradnika, uključujući sekretaricu Bahru Džaku, koja je vodila prepisku s Fikretom Hodžićem nekad e-mailom, nekad putem Vibera i onda informacije dobivene od Hodžića prosljeđivala premijeru.

NE SJEĆAM SE I NE ZNAM POSTALI UOBIČAJENI IZGOVORI

Tužitelj Hukeljić je Sanitu Alagić pitao i na koji način i na osnovu kriterija je vršen odabir ponuda za koje će biti kontaktirani ponuđači, te na koji način je vršena provjera da li respiratori odgovaraju namjeni za koju se nabavljaju , odnosno za liječenje oboljelih od Covid 19.

Odgovarajući na ovo pitanje Alagić je kazala da je osnovni kriterij bio rok isporuke,a da su ona i uposlenici FUCZ-a, čija imena nije znala danas navesti, jer se „ne sjeća“ vršili valorizaciju tih medicinskih sredstava.

Prema onome što je pisala Alagić, ona i neimenovani uposlenici Uprave su poredili podatke o respiratorima s ponuda s podacima iz uputstva Svjetske zdravstvene organizacije o ispunjenju minimuma tehničkih uvjeta koje ti uređaji moraju zadovoljiti.

Na pitanje jesu li konsultirali stručnjake iz Zavoda za javno zdravstvo ili Ministarstva zdravstva FBiH svjedokinja se nije mogla sjetiti je li nekog konsultirala u tim institucijama, a na pitanje jednog od članova Sudskog vijeća rekla je da ipak ugovor ne bi mogao biti potpisan da respiratori nisu zadovoljili tehničke uvjete koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija.

Dok je tužitelj Hukeljić ispitivao Sanitu Alagić o tome ko je vršio ocjenu respiratora koje je ponudila „Malina“ , odnosno zadovoljavaju li oni minimum tehničkih uvjeta, njoj je i ovo pitanje poput mnogih drugih bilo smiješno, pa je umjesto odgovora ponudila širok i bahat osmijeh.

Tužitelj je tad oštro upozorio ovu svjedokinju riječima „Nemojte se smijati pitanjima“.

No, ovaj poput mnogih drugih gestova ove svjedokinje, kao onog da je ona znala da je protokolisanje ponuda obavezno, ali da ne zna je li to rađeno zbog vanredne situacije, prikazujući to apsolutno normalnom pojavom, samo pokazuje koliko se pokušava čitav ovaj slučaj relativizirati i krajnje sumnjivu nabavku opravdati vanrednim okolnostima.

Ova svjedokinja je sebi uzela za pavo i da na neka pitanja tužitelja odgovori riječima „to sam već odgovorila“, te je u jednom trenutku kazala da će „morati tražiti od Suda zaštitu od tužitelja“, koji je samo insistirao na odgovorima, pa kako je i sam kazao bili oni i „ne sjećam se“.

Kao opravdanje za to što se ne može sjetiti uglavnom ključnih detalja koji idu u prilog Tužilaštva BiH, Sanita Alagić je stalno isticala kako je FUCZ u vrijeme početka pandemije i proglašenja stanja prirodne nesreće imao povećan obim poslova, da se radilo u otežanim uvjetima, pa se čak kako je kazala „spavalo u uniformama“.

Ni danas Alagić nije ponudila logično objašnjenje zbog čega u dokumentima čiji je autor ona bila, a vezani su za nabavku respiratora i koji su upućivani Federalnom štabu Civilne zaštite i Vladi FBiH nikada nije navela da je riječ o respiratorima, neo o „medicinskim sredstvima i opremi“, dok se za druge nabavke jasno isticalo o kojoj opremi je riječ.

I danas je bilo govora o e-mailu koji je Alagić poslala Fikretu Hodžiću 22. aprila prošle godine u kojem ga pita zbog čega se kasni s isporukom respiratora.

Odbrana Fahrudina Solaka pokazala je pisani odgovor od 22. aprila, na kojem stoji i pečat protokola FUCZ-a, dok je na istovjetnom dokumentu prikazanom od Tužilaštva BiH na prošlom ročištu bio samo potpis Sanite Alagić.

No, niko nije razjasnio to što taj dokument nosi datum 22. april, a u njemu se navodi „da je u Sarajevo 25.aprila stiglo 80 respiratora“.

Kako je moguće da je dokument datiran na 22.april,a u njegovom sadržaju se spominje 25. april, znači tri dana poslije, u prošlom vremenu. Pojednostavljeno, kako se u dokumentu kucanom 22. aprila može napisati da su „respiratori stigli 25.aprila“.

Tužitelj Hukeljić prigovorio je kada je Solakova odbrana pokazala i dokument koji je iz FUCZ-a otišao navodno poštom 21.aprila prošle godine „Malini“ , a u kojem je postavljeno pitanje kao i u mailu, šta je s rokom isporuke.

Razlika između sadržaja e-maila koji je Alagić poslala i dokumenta koji je Solakova odbrana danas pokazala je u tome Što ej Alagić u mailu navela HCVE003 respiratore, a u pismu one ACM812 A.

Tužitelj Hukeljić je insistirao da odbrana kaže gdje je pronađen taj dokument, aludirajući da ni taj papir Tužilaštvo nije našlo u FUCZ-e.

Sutkinja Begović pitala je Alagić zbog čega je slla i poštom upit kad je već poslala mail, te da li ona zna da je to pismo i otišlo, a na oba pitanja svjedokinja je odgovorila „ne sjećam se“.

TVRDNJE NA ŠTETU JELKE MILIĆEVIĆ

Mnogo „svježije“ pamćenje rječitije odgovore svjedokinja je davala advokatici Fahrudina Solaka o događajima , ne samo iz aprila, nego i iz januara prošle godine i gotovo na svaku tvrdnju advokatice Marsele Bajramović, odgovarala je „tako je“, „da“, „tačno je“.

Sanita Alagić ponovila je danas tvrdnje da je za nabavku respiratora čula od „zapovjednice Federalnog štaba Civilne zaštite“, odnosno Jelke Milićević. Pojasnila je i da je Milićević predložila da iz FUCZ-a napišu zahtjev za dodatnih dva miliona maraka , pa da umjesto pet bude izdvojeno sedam miliona, a koji će biti usmjereni za nabavku respiratora.

Interesantno je da Alagić nije spominjala jelku Milićević tokom istrage, jer u njenom iskazu u vezi sa zahtjevima za dodatnim novcem za nabavku respiratora ona je navodila Minsitarstvo finansija FBiH,a ne zapovjednicu Štaba.

No, kao i prošli put kada je pitana o razlikama u iskazu tokom istrage i onog sada kada svjedoči, Alagić je optužila tužilaštvo BiH da je konstruisalo njene izjave.

Ovu tvrdnju oštro je opovrgnuo tužitelj Hukeljić, koji je najavio da će pitati svjedokinju u dodatnom ispitivanju o ovim navodima.

Podsjećamo, poput Alagić još je i svjedok Hasan Ganibegović tvrdio da od navoda iz iskaza odstupa jer je prošle godine bio pod pritiskom Tužilaštva BiH.

Međutim, ovi svjedoci ne nude nikakve konkretne dokaze za to, a protiv njih govore njihovi potpisi na zapisnicima nakon što su dali iskaze uistrazi, jer su imali mogućnost da ne potpišu zapisnik ukoliko se nisu slagali s njegovim sadržajem.

U trenutku kada je advokatica Bajramović svjedokinju pokušala navesti na odgovor da ukoliko je ona sama znala da su nabavljani respiratori, znači li to da su znali i ostali članovi Štaba, s prigovorom je ustala advokatica Senka Nožica koja u ovom predmetu brani Milićević.

Prigovor Nožice je usvojen, pa je Bajramović morala odustati od ovog pitanja.

Inače, sutkinja Begović je danas i Tužilaštvu BiH i odbrani spočitala ponavljanje određenih pitanja svjedocima te je kazala „ ovo će se otegnuti i trajat će ko zna koliko“, pa je stoga skrenula pažnju i jednima i drugima da postavljaju konkretnija pitanja.

Svjedočenje Sanite Alagić traje već tri ročišta, već danas je najavljeno i da će dva naredna biti rezervisana za ovu svjedokinju i to u srijedu i petak naredne sedmice.

S obzirom na to da advokatica Senka Nožica ne može prisustvovati ročištu u srijedu upravo je ona tražila da joj u petak bude omogućeno da kako je kazala postavi par pitanja svjedokinji, jer je „ona jedina od svjedoka optužila njenu branjenicu“.

Ove riječi je Sanita Alagić dočekala uz širok osmijeh, uprkos ranijem upozorenju tužitelja da se ne smije.

Bit će zanimljivo čuti pitanja advokatice Nožice Alagić,ali i njene odgovore. Ne samo zbog tvrdnji Alagić o tome da je za respiratore čula od Milićević, nego i zbog činjenice da je Alagić posvjedočila da je ona učestvovala u izradi dokumenta koji je Štab poslao Vladi FBiH,a u kojem stoji između ostalog i rečenica da je „Potpisan ugovor za nabavku 100 respiratora“.

Nožica je još ranije rekla da će dokazati da je ta rečenica naknadno dodata u informaciju koju je Vlada FBiH na znanje primila 9. aprila prošle godine, a sam dokument se odnosio na aktivnosti FŠCZ od 23. marta do 3. aprila 2020.

Na naredna dva ročišta, očekuje se da će braniteljica Bajramović nastaviti sa unakrsnim ispitivanjem. Zatim će Tužilaštvo BiH moći pristupiti dodatnom ispitivanju na okolnosti koje je svjedokinju pitala odbrana.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.