Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MMKS

Tužiteljica Laurel Baig: Ratko Mladić nije heroj, on je ratni zločinac

laurel baig

Nastavak odgovora Tužilaštva na žalbu Odbrane je odgođeno za sutra, 26. augusta

Prije odgovora Tužilaštva na žalbu Odbrane na presudu Ratku Mladiću, osuđeni se požalio na današnji tok iznošenja žalbi, tražeći da se sutra smanje pauze, jer on “ne može izdržati”.

Tužiteljica Laurel Baig je u odgovoru na žalbu Odbrane kazala da je u toku suđenja koje je trajalo više od tri i po godine Sudsko vijeće saslušalo više od 600 svjedoka i unijelo oko 10.000 dokaza, kao i da su zločini Ratka Mladića uticali na 100.000 ljudi, koji posljedice osjećaju i danas.

“Ratko Mladić nije heroj, on je ratni zločinac. Upotrijebio je svoju vojnu moć da bi namjerno ciljao civilno stanovništvo i da bi razorio živote i civilne zajednice. Izrečena mu je presuda kako treba nakon fer suđenja”, rekla je na početku obraćanja tužiteljica Baig i predložila da se Mladićeva žalba odbaci u cjelini.

Kazala je da je Prvostepeno vijeće opravdano zaključilo da je postojao sistematski progon Bošnjaka i Hrvata sa teritorija nad kojim su srpske snage polagale pravo, podsjetivši na hapšenja, odvođenje u logore, progon i nezamislivo nasilje, te druga dešavanja u Prijedoru.

Također je navela da je svrha UZP-a bila da se trajno ukloni nesrpsko stanovništvo na teritoriji cijele BiH. Smatra da je Vijeće razumno zaključilo, kada je Mladić postao komandant Glavnog štaba VRS-a, da se priključio drugim liderima Srba da postignu zajednički cilj – da sve opštine etnički očiste.

Mladićev doprinos UZP-u Tužilaštvo smatra značajnom ocjenom Prvostepenog vijeća, podsjećajući na iskaze o zatvaranju u logore “Batković”, “Omarska”, “Keraterm”, Kazneno-popravni dom u Foči i druge.

Tužilaštvo je podsjetilo da su civili hapšeni, držani u nehumanim uslovima gdje nije bilo dovoljno hrane, vode, higijene, da su mnogi silovani i seksualno zlostavljani, žene, muškarci i djevojčice od 12 godina, da su mnogi korišteni u živom štitu, mnogi su umrli od gladi, a tijela su bacana u grobnice kako bi se ubistvo prikrilo.

Tužiteljica Barbara Goy je iznijela stav Haškog tužilaštva da Mehanizam za međunarodne sudove ima nadležnost nad krivičnim djelom “terorisanja” kao ratnog zločina, pozivajući se na praksu u presudama Dragomira Miloševića i Stanislava Galića.

Nastavak odgovora Tužilaštva na žalbu Odbrane je odgođeno za sutra, 26. augusta.