Tužiteljka na suđenju Mladiću oborila tvrdnje svjedoka odbrane

BiH

Ratko Mladic

Na suđenju Ratku Mladiću tužioci su dokazivali da su na spisku Srba ubijenih u Sarajevu, koji je predočio svjedok Odbrane Simo Tuševljak, navedene i žrtve artiljerijskih i snajperskih napada Vojske Republike Srpske (VRS).

Tokom unakrsnog ispitivanja Tuševljaka, tužiteljka Caroline Adgerton istakla je više primjera u kojima su navedene žrtve srpskih zločina, na šta je svjedok uzvratio da to ne može da potvrdi, ali nije ni negirao.

Želimira Kneževića, koji se na Tuševljakovom spisku vodi kao “nestao u Sarajevu”, u ljeto 1992. sa Grbavice je oteo Veselin Vlahović, po izjavama očevidaca na koje se pozvala tužiteljka

Spisak od 3.300 srpskih žrtava iz deset sarajevskih opština, koji je u ponedjeljak prezentirao u sudnici, Tuševljak je nazvao “pomoćnim sredstvom” u radu policije Republike Srpske, tvrdeći da cilj nije bilo utvrđivanje odgovornosti za njihovu smrt, što je prepušteno Tužilaštvu BiH.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima, zatim za genocid u Srebrenici i još nekoliko opština, progone nesrpskog stanovništva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tužiteljka Adgerton navela je primjer Vere Kovačević, prikazujući nalaz istrage da je u ljeto 1992. poginula od granate ispaljene sa srpskih položaja.

– To je sada vidljivo… Ja do sada nisam vidio ovaj dokument… Ali, isto tako, mi ništa pogrešno nismo rekli, samo da je poginula od granate 30. jula 1992. godine – odgovorio je Tuševljak.

Zastupnica Optužbe predočila je i da je Nova Furtulu, sa spiska Odbrane, u junu 1992. bombom usmrtio drugi pripadnik VRS-a, po dokumentima vojnog tužioca.

Želimira Kneževića, koji se na Tuševljakovom spisku vodi kao “nestao u Sarajevu”, u ljeto 1992. sa Grbavice je oteo Veselin Vlahović, po izjavama očevidaca na koje se pozvala tužiteljka.

– Ovo prvi put vidim… Nije mi bilo poznato – kazao je Tuševljak. Vlahovića je Sud BiH osudio na 42 godine zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.

Svjedok Mladićeve Odbrane tvrdio je da su na spisak ubrojani “svi Srbi koji su stradali u Sarajevu”, ponavljajući da je okolnosti i odgovornost za njihovu smrt trebalo da utvrđuje Tužilaštvo BiH, ali da to nije činilo.

– Mnogi Srbi su stradali na prvoj liniji fronta, zato što su bili živi štit i kopali su rovove, a stradali su od srpske granate – rekao je Tuševljak.

Ustvrdio je da nekoliko navedenih primjera tužiteljke ne narušava vjerodostojnost spiska sa 3.300 srpskih žrtava.

Suđenje Mladiću će biti nastavljeno u srijedu, 2. septembra, javio je BIRN – Justice Report.