Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

suđenje za genocid

Tužiteljstvo BiH o predmetu “Milomir Savčić”: Prijedlog o pritvoru bio je podnijet

Milomir Savcic – BIRN
Miomir Savčić (Foto: BIRN)

Iz Tužiteljstva BiH, istovremeno, napominju da su o svemu spomenutom upoznali i Ured visokog predstavnika u BiH, odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta, a predstavnicima medija sugeriraju da se za sve daljnje informacije mogu obratiti Sudu BiH

U predmetu protiv optuženog Milomira Savčića zbog krivičnog djela – genocid iz članka 171. KZ-a BiH, prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je 2. augusta podnijelo prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora prema optuženom, a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa štampanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda.

Saopćeno je to iz Tužiteljstva BiH povodom više medijskih upita povezanih sa optuženim Milomirom Savčićem, koji je u međuvremenu postao nedostupan bh. pravosuđu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

U vezi s tim, iz Tužiteljstva BiH podsjećaju na saopćenje od 10. augusta u kojem se navodi kako je postupajući tužitelj, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud BiH održao 9. augusta u prisustvu optuženog Savčića i njegovog branitelja, detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora.

– Nakon završenog ročišta Sud je upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene – navode iz Tužiteljstva BiH.

Kako nadalje navode, Tužiteljstvo BiH, kao stranka u postupku, ne može se smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbijedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužiteljstvo BiH zaprimilo istog dana.

Iz Tužiteljstva BiH, istovremeno, napominju da su o svemu spomenutom upoznali i Ured visokog predstavnika u BiH, odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta, a predstavnicima medija sugeriraju da se za sve daljnje informacije mogu obratiti Sudu BiH.