Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužiteljstvo BiH odbacio analizu sutkinje Korner i misije OSCE-a

tuzilastvo bih

Kolektiv uposlenika i Kolegij Tužiteljstva BiH jednoglasno je odbacio analizu sutkinje Korner i misije OSCE-a.

“Navodna analizu, odbačena je kao neutemeljena, neistinita, paušalna i zlonamjerna, kojoj nije cilj unaprijeđenje procesuiranja ratnih zločina, već rušenje pravosudnih institucija, Tužiteljstva BiH i ostvarenih rezultata.

Uposlenici Tužiteljstva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine, ponosni su na ostvarene rezultate:

– Norma od 159 %
– Kvalitet rada 94 %
– Osuđujuće presude u predmetima ratnih zločina- više od 80%

U 2015. godini, riješeni su svi predmeti Kategorije 2, odnosno najsloženiji predmeti koji su proslijeđeni iz tužiteljstva MKSJ, za najteže zločine u historiji čovječanstva.

Uposlenici Tužiteljstva BiH uložili su velike napore u ostvarene rezultate, a brojka od više od 610 optuženih za ratne zločine, dovoljno govori o kvalitetu rada, kao i osuđujuće presude i izrečene pravomoćne kazne od 2.087 godina zatvora.

Kolegij uposlenika Tužiteljstva BiH, zatražit će od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da tijekom današenjeg sastanka upozna ambasadore OSCE-a sa stavom Tužiteljstva BiH da navodna analiza predstavlja grubo miješanje u neovisnost pravosuđa BiH.

Tužiteljstvo BiH još jednom ističe, da je otvoreno za suradnju sa svim partnerskim institucijama, kojima je cilj napredak u procesuiranju predmeta ratnih zločina a ne destrukcija institucija i negiranje ostvarenih rezultata”, kaže se u saopćenju Tužilaštva BiH.