potvrđeno za RSE

Tužiteljstvo BiH provjerava navode o lažnim vizama za Iračane i Pakistance

sud-bih2

Do okončanja istrage Tužiteljstva ostaje nejasno da li je i kako je 3.000 državljana Pakistana, o kojima je govorio Milorad Dodik, navodno dobilo vizu, kao i je li ta viza falsificirana

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je istrage o izdavanju viza za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za osobe iz zemalja visokomigracijskog rizika, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Tužiteljstva BiH.

Riječ je o navodima o lažnim ili vizama dobivenim na koruptivan način koje su navodno izdavane u ambasadama BiH u Pakistanu i Iraku. Ambasdori negiraju da je bilo malverzacija.

„Radimo na predmetima koji se odnose na državljane Iraka i Pakistana. Otom potom, kad se izvrše provjere koje rade naši istražitelji, moći ćemo govoriti o detaljima“, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Ko je iznio optužbe?

Informacije o „lažnim vizama“, kako je to kazao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, Predsjedništvu BiH dostavilo je državno Ministarstvo sigurnosti, na čelu s ministrom Fahrudinom Radončićem.

„Na nedavnoj raspravi koju smo imali u Predsjedništvu vezano za temu ulaska ilegalnih migranata, na tom sastanku, koji nije imao tu temu, gospodin Radončić je obavijestio Predsjedništvo da je 3.000 migranata iz Pakistana ušlo u Bosnu i Hercegovinu na bazi lažnih viza koje je dao ambasador BiH u Pakistanu. Mislim da je to za sve nas veoma teška tvrdnja, u činjenici da postoji mogućnost da neko zloupotrebljava poziciju ambasadora i da to radi“, kazao je Dodik na pres-konferenciji za novinare održanoj u Istočnom Sarajevu, 20. maja.

Radončić o Dodikovim tvrdnjama

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je tokom obraćanja 22. maja kazao da ne želi komentirati nešto što je već predmet istrage, pojasnivši da je Milorad Dodik iznio nešto što je isključivo informacija za Predsjedništvo BiH.

Do objave teksta ministar Radončić nije odgovorio na upite RSE o informacijama o spornim vizama.

Na pomenutom sastanku u Istočnom Sarajevu medijima se obratio i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u BiH Dragan Čović, kazavši:

„Činjenica je da je osim ovog broja od tri tisuće lažnih viza, i mnogo drugih afera koje dolaze iz središta Sarajeva“, kazao je Čović.

Reakcije ambasadora

Postojanje tri hiljade viza izdatih za državljane Pakistana u Ambasadi BiH u ovoj zemlji negirao je ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić. Ambasador Forić uputio nas je na zvanično pismo kojim se obratio medijima u vezi s pomenutim pitanjem spornih viza.

Demantirao je navode o izdavanju „lažnih viza“ u ambasadi BiH u Pakistanu, ali zbog otvorene istrage nije dozvolio da dijelovi telefonskog razgovora budu objavljeni. Umjesto toga, ambasador je uputio na zvanično pismo koje je poslao medijima ranije.

„Ambasada Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan nije izdala niti jednu falsifikovanu vizu kako je javnost obaviještena, niti njen ambasador Sakib Forić lično, čime odbacujemo sve navode iz izjava navedenih zvaničnika. Ambasador Forić se nada da će nadležni organi u Bosni i Hercegovini poduzeti hitne mjere na istrazi ovog skandala, režiranom od najodgovornijih osoba u vršenju vlasti. Ambasador Forić očekuje izvinjenje od naših zvaničnika, a koji su plasirali ove lažne informacije“, navedeno je u zvaničnom pismu ambasadora Forića medijima.

Ambasador Forić je u pismu kazao da je Vlada Pakistana spremna vratiti svih 3.000 državljana ako su istinite informacije koje je iznijelo Ministarstvo sigurnosti BiH, da svi oni posjeduju neke vize, analogno tome i pasoše, što znači da se poznaje njihov puni identitet jer su prošli procedure identifikacije sukladno Zakonu o strancima Bosne i Hercegovine.

Nisu poznati detalji o tome kako su, ako uopće jesu, državljani Pakistana s lažnim vizama navodno ušli u BiH, ako se zna da ne postoji mogućnost da neko uz „lažnu“ ili falsificiranu vizu prođe kontrolu Granične policije BiH.

Komentar Vlade Pakistana

Ambasador Forić kaže da su reagirali i iz Vlade Pakistana, pozivajući na poštivanje zakona.

„Nije im jasno kako to da nismo postupali po našim važećim zakonima i propisima, posebno što smo po odredbama Zakona o strancima evidentirali njihovo prisustvo, jer su naše službe iz Ministarstva sigurnosti (Služba za poslove sa strancima i Granična policija) utvrdile da imaju vize, pa makar i lažne, što povlači spoznaju da imaju i pasoše. Tačnije, nismo postupili u skladu s odredbama ovog zakona, Odjeljak B. Odbijanje ulaska u BiH Članak 24. (Razlozi odbijanja ulaska) b) ako prilikom pokušaja ulaska u BiH predoči krivotvorenu vizu ili dozvolu boravka.

Konačno, u ovom postupku su se trebala izdati Rješenja o protjerivanju iz naše države za gore sporna lica, odmah, ili su sve vrijeme pod nadzorom naših službi, do stvaranja uvjeta za deportaciju. Neki od migranata iz ove grupe mogli su biti zadržani u azilantskim centrima (Delijaš i Salakovac) najduže 90 ili 180 dana, odnosno, najduže 18 mjeseci, tako sto su pokrenuli postupak za azil, ali ih navodna krivotvorena viza sprečava u tome“, naveo je ambasador Forić.

Slučaj iz Jordana

Drugi sporan slučaj izdavanja viza u Ambasadi BiH u Jordanu odnosi se na državljane Iraka, za koje je nadležna ova ambasada. Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, 26. septembra 2019. godine, nisu dozvolili ulazak 50 državljana Iraka koji su na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli letom iz Istanbula.

„Naime, na drugoj liniji graničnih provjera pripadnici GPBiH utvrdili su da nitko od 50 državljana Iraka ne posjeduje informacije o svrsi namjeravanog boravka u BiH te da BiH žele iskoristiti kao tranzitnu zemlju radi odlaska u zemlje Europske unije“, saopćeno je tada iz Granične policije BiH.

Državljani Iraka imali su turističke vize za BiH, koje su poništene, nakon što je utvrđeno da ne mogu opravdati namjeru boravka u BiH. U skladu sa Zakonom o strancima, uručena su im rješenja o odbijanju ulaska u BiH te su vraćeni u Istanbul. Tužiteljstvo BiH pokrenulo je istragu nakon informacije da su Iračani navodno plaćali 1.000 eura za vize.

Ambasador BiH u Kraljevini Jordan Mato Zeko kazao je za RSE da ga niko iz Tužiteljstva BiH nije kontaktirao u vezi s ovim.

„Oni su vraćeni pod objašnjenjem da nisu mogli opravdati svrhu boravka. Bilo je nekih izjava da su oni plaćali vize, da nisu plaćali takse… Kod nas postoji jedan sustav izdavanja viza. Isključivo se može platiti u Araf banci.

Taksa za vise iznosi 38 dolara, na svakoj vizi piše koliko je taksa. Tko će i kako će vas neko pokušati prevariti, to nije u nadležnosti Ambasade. On može doći i reći – ja sam dao dvije tisuće maraka za vizu… Ja na to ne mogu utjecati“, kazao je ambasador Zeko a RSE.

U Ministarstvu čekaju istragu

Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije zasad reagiralo na navode o lažnim vizama za državljane Iraka, ali su se obratili u vezi s vizama za državljane Pakistana.

„Mi ne možemo napamet govoriti bez provedene istrage”, kaže glasnogovornik ovog Ministarstva Nebojša Regoje.

“Ne možemo ići protivno institucija koje su nadležne za istragu. Mi znamo što su i drugi čuli iz medija, 3.000 lažnih viza. Mi nismo izvor tih informacija, te ne možemo ni govoriti o tome“, kazao je Regoje.

Ranije je ovo ministarstvo izdalo saopćenje u kojem stoji da „Ministarstvo vanjskih poslova nema saznanja o navodnom izdavanju 3000 lažnih viza od strane ambasadora BiH u Pakistanu, gospodina Sakiba Forića”.

Ne ulazeći u političke motive i razloge za plasiranje ovih informacija u medijima, iz sjedišta je poslana instrukcija ambasadoru Foriću u kojoj je traženo da se zvanično očituje o predmetnim izjavama”, navedeno je u saopćenju.

Takođe se podvlači da Ministarstvo poziva pravosudne i policijske agencije da “žurno provjere navode o nezakonitostima oko izdavanja viza”, i to kako bi se javnost “što prije upoznala s objektivnim i nepristranim činjenicama vezanim za predmetni slučaj”.

Iznosi se očekivanje da predmet bude razmotren po hitnom postupku i da “donesu primjerene odluke protiv aktere ove afere, ma ko oni bili”, a zbog zaštite integriteta institucija Bosne i Hercegovine.

“Pozivamo i sve zvaničnike da budu odgovorni i odmjereni prilikom iznošenja informacija u medijima, do okončanja službenih postupaka i procedura, jer u protivnom mogu nastupiti posljedice po BiH i njene građane na međunarodnom planu, te ugroziti teško stečeni bezvizni režim s Europskom unijom ali i drugim zemljama u svijetu“, zaključeno je u saopćenju.

Ranija upozorenja bh. ambasadora u Pakistanu

Ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić je naveo da je ranije ukazivao na problem lažnih viza BiH za državljane Pakistana, ali da to ni u kojem slučaju nema veze s Ambasadom BiH u Islamabadu, jer takvo nešto nije moguće.

„Prošle godine, 18. septembra, sam obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova o našim saznanjima i da o tome obavijeste sigurnosne agencije u BiH (OSA, SIPA, Granična policija i Služba za poslove sa strancima) radi njihovog djelovanja, ali nemam povratnih informacija, niti su me o tim lažnim vizama ikako obavijestili, kako bismo mi mogli biti oprezni. Obavijestio sam i pakistansku stranu (Ministarstvo unutrašnjih poslove i Federalnu istražnu agenciju) o tim saznanjima, da se od neke grupe izdaju te vize“, kazao je ambasador za RSE.

Jedna od institucija nadležna za izdavanje viza BiH jeste Služba za poslove sa strancima. Proces dobivanja vize teče tako što neko u nadležnoj ambasadi preda zahtjev, nakon čega Ambasada razmatra podnesak, ako utvrdi da ima elemenata da se viza izda, upućuje zahtjev Službi za poslove sa strancima

Služba u ovisnosti o kojim zemljama je riječ, jesu li zemlje visokog rizika, odlučuje o izdavanju vize ili dodatnoj provjeri koju trebaju provesti sigurnosne službe, u prvom redu Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Kako do vize za ulazak u BiH?

„Služba daje ambasadama dozvolu da možemo otprintati vizu. To je zatvoren, hermetički sustav“, kaže ambasador Zeko, dodajući da su malverzacije o kakvima se govori nemoguće.

„Bosna i Hercegovina ima sistem o migracijama. Svaka viza koja se izda u ambasadama BiH bude unesena u taj sistem. Ako neko ima falsificiranu vizu i pojavi se na granici BiH, granična policija ulaskom u taj sistem, jer ga mora registrirati, automatski može vidjeti da ta viza registrirana u sistemu, što može upućivati da je falsifikat“, kazali su za RSE iz Službe za poslove sa strancima.

Pitanja koja ostaju otvorena

S obzirom na to da iz Ministarstva sigurnosti BiH nisu željeli komentirati informacije o navodnim lažnim vizama, uz objašnjenje da traje istraga, ostaje nejasno da li bi mogla biti riječ o vizama za koje je Granična policija utvrdila da su falsificirane ili je riječ o vizama koje su ispravne, ali koje su eventualno izdate na koruptivan način, uz posredovanje nekog od predstavnika BiH u pomenutim ambasadama.

Do okončanja istrage Tužiteljstva ostaje nejasno da li je i kako je 3.000 državljana Pakistana, o kojima je govorio Milorad Dodik, navodno dobilo vizu, kao i je li ta viza falsificirana.

Koliko je zvanično izdatih viza u Pakistanu i Iraku?

Prema informacijama koje je RSE dobio od ambasadora BiH u Pakistanu Sakiba Forića i Jordanu Mate Zeke, ukupno 571 državljanin Pakistana je dobio vizu BIH u prethodne tri godine, dok su 294 državljana Iraka dobila vizu BiH u 2019. godinu.