Tužiteljstvo BiH zatražilo od Švicarske da ne izručuje Orića Srbiji

naser oric

Tužiteljstvo BiH uputilo je putem Ministarstva pravde BiH, zahtjev pravosuđu Švicarske Konfederacije, u kojem traži da se Naser Orić vrati u BiH, odnosno ne izruči pravosuđu Srbije, jer bi se na taj način ugrozio predmet Naser Orić i dr. koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta.

[quote_box_left]Orić mora što prije biti vraćen u BiH

aa_picture_20150622_5688809_web

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora što prije zatražiti od švicarskih vlasti da se ratni komandant Srebrenice Naser Orić izruči BiH čije pravosuđe treba da mu sudi ukoliko za tim postoji potreba, izjavila je danas u Sarajevu za Anadolu Agency (AA) predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, uoči sastanka sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem.

Orić koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Švicarskoj uhapšen prema potjernici Srbije, mora biti što prije vraćen u BiH, istakla je Subašić.

“Od Salihovića ćemo tražiti pod hitno da traži da se Naseru Oriću sudi u BiH, ako mu se ima po čemu suditi. A Srbija nema pravo da traži, Srbija se 20 godina bori da je nevina, da nije učestvovala u ratu u BiH. Srbija nema ništa sa našim građanima, ta zemlja ne smije se miješati u pravosuđe BiH. Mi smo država koja ima svoj sud i tužilaštvo. Ako porodice mogu dokazati da je kriv, neka mu se ovdje sudi”, kazala je Subašić.

Ukoliko se desi da Orić bude izručen Srbiji, istakla je Subašić, BiH mora prekinuti sve odnose sa Srbijom.

“Ako se desi da bude izručen Srbiji onda ne mogu to zamisliti. Onda BiH mora prekinuti sve odnose sa Srbijom. Nikad na ovim prostorima onda nema[/quote_box_left]

U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu OT Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

S obzirom da se radi o osobi koja je državljanin BiH i dostupan pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u navedenom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane.

Tužiteljstvo BiH smatra da bi izručenje Nasera Orića pravosuđu Srbije, ugrozilo procesuiranje predmeta Naser Orić i dr. koji se vodi pred pravosuđem BiH.

Tužiteljstvo BiH spremno je na suradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o suradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH, te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta u BiH.

Orić je 10. juna uhapšen u Švicarskoj, a trenutno se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi. Uhapšen je prema potjernici koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina nad Srbima na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nespriječavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.