Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužiteljstvo TK: Bez tolerancije na korupciju, nema nedodirljivih

tuziteljstvo tk33224

Kantonalno tužiteljstvo u Tuzli danas je rezimiralo aktivnosti kantonalnih tužitelja u proteklom periodu. To se prije svih donosi na optužnice podignute za privredni kriminal, korupciju i zloupotrebu položaja.

Navode kako nema nedodirljivih i da su zbog njihovog uspješnog rada, vidljivi pozitivni finansijski efekti i u Budžetu TK. S druge strane, upozoravaju na opasnost jednog od vidova punjenja Federalnog budžeta, a to je plaćanje zatvorske kazne novcem sumnjivog porijekla.

Rezimirajući aktivnosti Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli, glavni kantonalni tužitelj zaključuje da je ”tolerancija na korupciju svedena na najmanju moguću mjere i da nema nedodirljivih”.

– Kada smo se umiješali, tvrdeći da su određeni koncesionari ušli u protivpravno djelovanje, efekti jesu vidljivi kroz kantonalnu strukturu izvršne vlasti gdje se vidi da je daleko povećan prihod od koncesija nakon tih postupaka koje smo mi vodili nego što je prije bio – ističe glavni kantonalni tužitelj Tomislav Ljubić.

Za primjer dobro provedene istrage navode predmet ”Fortuna” Gračanica. Uz koordinaciju s policijskim agencijama i međunarodnu pravnu pomoć provedena je finansijska istraga kojom je dokazano da optuženi imaju račune u drugim državama. U međuvremenu su četiri optuženika zaključila sporazum o priznanju krivice.

– To su prije svega Redžo Delimehić koji je osuđen na kaznu zatvora od godinu dana i oduzeta mu je imovinska korist od 3.900 KM. Zatim su osuđeni Nurikić Husein na dvije godine i deset mjeseci i Nurikić Alija na godinu dana. Najznačajniji optuženi je Safet Pjanić za koga se optužnicom tvrdilo a kasnije je i dokazano da je organizator grupe za organizovani kriminal, koji je zaključio sporazum s ovim tužilaštvom i osuđen na kaznu zatvora od pet godina te je od njega oduzeta imovinska korist od 116.000 eura – navodi tužitelj za privredni kriminal Ćazim Serhatlić.

Protiv ostalih optuženih u ovom predmetu, za koji je Tužiteljstvo prikupilo 4000 dokaza, sudski proces je aktivan. Glavni tužitelj, upozorava na određene anomalije, poput nedovoljne saradnje građana, primjera mijenjanja iskaza svjedoka, ali i činjenice da je presuđenicima omogućeno da zatvorsku sankciju u trajanju do jedne godine zamijene novcem. Taj je novac često sumnjivog porijekla.

– Zapazili smo da najveći kriminalci u svojim osobnim podacima koje daju u kaznenom postupku kažu da su nezaposleni, da nemaju nepokretne imovine, prihoda ni vrijedne pokretne imovine, traže da im kazna od 10 mjeseci zatvora bude zamijenjena novčanom. Znači, oni očigledno imaju “prljav” novac – dodaje Ljubić.

Iz Kantonalnog tužiteljstva najavljuju da privode kraju još četiri velika predmeta iz privrednog kriminala, pa je vrlo brzo očekivati i nove optužnice poput one za kriminal u gračaničkoj ”Fortuni”.