Tuzla dobija ogledni centar za odvajanje sekundarnih sirovina

BiH

Centar za upravljanje otpadom

U Tuzli je počela izgradnja centra za prikupljanje sekundarnih sirovina, koji će, kako se očekuje, doprinijeti smanjenju i boljem odvajanju otpada na glavnoj gradskoj deponiji.

Osim Grada Tuzla i JKP “Komunalac“, uz finansijsku pomoć Ambasade Švicarske u BiH, u izgradnju i u proces upravljanja otpadom uključili su se Centar za ekologiju i energiju, kao i Eko život, ovlašteni bh. operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH.

– Građanima će se pružiti mogućnost da na ovom mjestu, pored odlaganja papira, kartona, plastičnih boca, plastike, limenki i metala, prvi put mogu odlagati i staklenu ambalažu i stare baterije. Formiranje centra i uspostavljanje sistema prikupljanja i recikliranja sekundarnih sirovina, predstavlja značajan pomak vezan za upravljanje otpadom na području grada Tuzle prema standardima EU – izjavila je za Fenu Vanja Rizvić, stručna saradnica u Centru za ekologiju i energiju Tuzla.

Centar predstavlja pilot-projekt na kojem će se vidjeti zainteresiranost građana da sudjeluju u aktivnostima za bolju, čistiju i napredniju Tuzlu.

Ovisno o rezultatima rada Centra, koji će biti izgrađen u blizini Panonskih jezera, projekt bi se proširio i na druge dijelove grada, napomenula je Rizvić.