Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog neisplativosti

Tuzla ostala bez putničkih vozova, za sanaciju pruge nema novca

voz

Željeznička stanica Tuzla je prije rata bila veoma frekventna

Ukidanjem posljednja tri para vozova koji su saobraćali na dionici Tuzla – Doboj, Tuzlanski kanton (TK) ostao je bez putničkog željezničkog saobraćaja. Kao razlog, iz Željeznica Republike Srpske navode neisplativost, objavio je BHRT.

Da bi linija bila ponovo uvedena, potrebna je sanacija i elektrifikacija pruge. Za to, sada, nema novca.

Na relaciji Tuzla – Doboj su do sredine ovog mjeseca saobraćala tri para međuentitetskih lokalnih putničkih vozova. Zbog broja od oko 12 putnika po vozu, Željeznice Republike Srpske su odlučile ove linije preusmjeriti na relaciju Doboj – Petrovo Novo – Doboj.

“Nijedna linija putničkih vozova bilo gdje u svijetu nije isplativa (da su i maksimalno iskorišteni vozovi, odnosno da su puni), te je svuda u svijetu putnički saobraćaj subvencioniran od strane države”, saopšteno je iz Željeznica Republike Srpske.

Da bi linija ponovo bila uvedena, potrebno je obnoviti vozne kapacitete, navodi se u saopštenju za javnost iz Željeznica Republike Srpske.

Iz Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine nismo dobili odgovor na upit hoće li se uključiti u rješavanje ovog problema. U Željezničkoj stanici Tuzla se slažu sa nedostatkom tehničkih i materijalnih sredstava. Smatraju, međutim, da nedostatak putnika nije mogao biti jedan od razlog ukidanja linije.

“Putnika je bilo. Svi studenti koji su dolazili iz Bihaća, iz Tuzle koji putuju, radnici koji tamo rade su putovali vozom i voz je bio prilično pun. Osim putnika iz Tuzle, taj voz su koristili putnici duž pruge Lukavac i Miričina i voz je, uglavnom, bio pun”, kazala je Nermina Isabegović, šefica Željezničke stanice Tuzla.

Željeznička stanica Tuzla je prije rata bila veoma frekventna. Imali su šest parova lokalnih vozova do Doboja i pet do Brčkog, odnosno Vinkovaca. Svi su imali vezu prema Sloveniji i Srbiji. Svakodnevno je saobraćao i voz Tuzla – Ploče.