Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla: Pokrenuta kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja

nasilje33333

Tek kada shvatimo da se nasilje može dogoditi svima i da je i prijetnja znak, bliži smo cilju kampanje koju su pokrenula Udruženja “Amika Eduka” i “Mreža žena policajaca”.

Ako vas ljubav boli onda nije ljubav, a šutnja o toj boli svakako nije zlato imamo li u vidu da je za nasilje kriv nasilnik, a ne žrtva. Po podacima Agencije za ravnopravnost spolova, svaka druga žena doživjela je neku vrstu nasilja iznad svoje 15 godine.

Koordinatorica gender projekata u “Amica Educa” Selma Mustačević izjavila je da su se odlučili na pokretanje kampanje jer porukama koje ženama upućuju nasilnici žele privući pažnju društva.

Dodala je da se takve poruke često pogrešno tumače kao strast ili ljubav, a ne kao nasilje.

Čak dvije trećine mladih u BiH imaju iskustvo rodno zasnovanog nasilja u partnerskim vezama. Prisutni su svi oblici nasilja, ali se po učestalosti izdvajaju kontrola i manipulacija, dok je u manjoj mjeri zastupljeno seksualno i fizičko nasilje u adolescentnoj populaciji.

Bitno je znati daće, ako se krivično djelo nasilja prijavi putem telefona, policijski službenici izaći na lice mjesta kako bi odvojili žrtvu od nasilnika ili u saradnji sa Službama za socijalni rad osigurali žrtvi smještaj u sigurnu kuću.

Potpredsjednica Udruženja “Mreža žena policajaca” Alma Kovačević rekla je da su pripremili upitnik koji je potrebno popuniti, te da su reakcije na današnju akciju većinom pozitivne, posebno osoba koje su doživjele nasilje.

Istakla je da je posebno bitno da mladi prepoznaju da takve poruke nisu iz ljubavi već i da se trebaju odmah odvojiti od nasilnog partnera.

Nakon prijave nasilja počinilac biva procesuiran u skladu sa Krivičnim zakonom FBiH i Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici. SOS broj telefona za Federaciju je 1265, a Psihološkog savjetovališta “Amica Educa” 035 251 – 666.