Tuzla: Ukazano na važnost vakcinacije

vakcinacija333

U zadnjoj sedmici aprila širom svijeta se obilježava Globalna sedmica imunizacije prema kalendaru Svjetske zdravstvene organizacije.

Prvi put ove godine Sedmica imunizacije je obilježena i u Tuzli zahvaljujući projektu „Zdravlje i vakcinacija“ čiji je organizator Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini. U okviru ove sedmice, planirane su dvije aktivosti. Prva je manifestacija na otvorenom pod nazivom „I ja sam vakcinisan“ koja je održana danas na Trgu Slobode.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u posljednjih pet godina je prisutan kontinuiran pad broja vakcinisane djece. Zbog toga je neophodno posvetiti veću pažnju animiranju javnosti na moguće posljedice loše imunizacije.

– Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, 2016. godine imali smo pad stope imunizacije na 60 do 70 posto što je daleko ispod prosjeka čime se ugrožava život svih, a naročito najranjivijih, odnosno djece – kazao je PR projekta Adnan Mujanović.

Razlozi sve manjeg procenta vakcinisane djece su brojni, a ključan je onaj koji se tiče loše informisanosti javnosti.

U okviru sedmice imunizacije koja se obilježava u posljednjoj sedmici aprila na Trgu slobode u Tuzli je održana manifestacija “I ja sam vakcinisan”. Postavljen je zid na koji građani mogu svojim potpisima ili otiscima dlanova dati podršku ovom projektu.

– Pozivamo sve građane koji su vakcinisani i koji su ostali pri stavu da treba vakcinisati da dođu i svojim potpisom, otiskom dlana potvrde da je vakcinacija dobra stvar – istakla je Indira Mahmuzić iz Udruženja studenata medicine.

U okviru sedmice imunizacije za petak je planirano održavanje panel diskusije o temi „Vakcinacija: odgovornost pojedinca i zajednice“.