Otkazane tradicionalne aktivnosti

Tuzlaci obilježavaju Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

20201002_2_44641157_58588122_Web

Govoreći o Danu oslobođenja Tuzle, gradonačelnik Jasmin Imamović je podsjetio kako je Tuzla prva pokazala i 1992. godine kako Slobodan Milošević nije nepobjediv

Skromnije nego ranijih godina u Tuzli se danas obilježava 2. oktobar – Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pandemija koronavirusa doprinijela je da se tradicionalne aktivnosti otkažu i da se 77. godišnjica obilježi polaganjem cvijeća na spomen-obilježju Slana Banja.

Historičari su zabilježli kako je Tuzla 2. oktobra 1943. godine postala najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi. Tuzla je ostala slobodna te 1943. godine 40 dana, a konačno oslobođenja grada uslijedit će 17. septembra 1944. godine.

Govoreći o Danu oslobođenja Tuzle, gradonačelnik Jasmin Imamović je podsjetio kako je Tuzla prva pokazala i 1992. godine kako Slobodan Milošević nije nepobjediv.

“Dakle, nema još onoga ko je pobijedio Tuzlu koja je danas najsigurniji čuvar vrijednosti antifašizma i toga smo svjedoci. Čuvajući antifašističke vrijednosti mi čuvamo avnojevske granice, cjelovitost BiH, jer je ona u antofašističkoj borbi ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em ponovo rođena”, istakao je gradonačelnik.

Cvijeće je na spomen-obilježjima položio i Raif Dizdarević, nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ, koji je govorio o značaju kontinuirane borbe protiv fašizma.

Obilježavanje Dana oslobođenja Tuzle nastavljeno je izložbom portreta Josipa Broza Tita u Međunarodnoj galeriji portreta.